Drift og vedligehold

Hvad er der af driftsomkostninger til en Quooker, er der noget vedligehold og hvad skal du være opmærksom på for at få glæde af den i rigtig mange år? Det får du svar på her.

Generelt

Der er stort set ingen vedligeholdelse ved en Quooker, og størstedelen af de få opgaver, der er, kan klares ved brug af simple husmortricks, som du sikkert allerede kender.

For at være helt sikker på, at du giver din Quooker den bedste pleje, giver vi dig i denne guide alt, du skal vide i forbindelse med vedligeholdelse af din Quooker. Det gælder både rengøring, pleje og afkalkning af lige præcis din Quooker, så du undgår at stå med en dryppende og ridset hane på grund af forkert rengøring og sparsom vedligeholdelse.

Lave driftsomkostninger til strøm

Det lyder måske dyrt at have en beholder stående med 100˚C kogende vand tilgængeligt konstant, men strømforbruget er faktisk slet ikke højt.

Standby-forbruget på køleenheden er på 12 watt og beholderen til det kogende vand har et standby-forbrug på 10 watt. Det er cirka det samme som en WiFi-router bruger.

Læs mere om hvorfor Quooker og energibesparende eller læs om hvordan en Quooker også sparer vand.

Rengøring og vedligehold af de forskellige overflader

Det er let at rengøre din Quooker-hane, og det kræver typisk ikke mere end en våd, opvredet klud. Tør derefter hanen med et tørt viskestykke. Du må ikke bruge rengøringsmidler, da der er elektronik i hanen, og opløsningsmidler kan forvolde skade. Sådanne skader vil ikke være dækket af garantien. 

Krom, børstet krom, guld og sort (Black): Brug en våd, opvredet klud, og tør efter med et viskestykke.

Rustfrit stål: Dette er den mest bestandige hane. Her kan du godt bruge eksempelvis en grydesvamp til at rengøre hanen.

Messing og bruneret messing: 

Disse særlige overflader patinerer over tid, og farven vil ændres ved berøring samt kontakt med bl.a. madolier samt sure og basiske væsker. Der kan forekomme forskelle i farvenuancer på de enkelte dele af hanen.

Haner i rå messing kan poleres med en lille mængde Brasso på en klud. Vær forsigtig med ikke at få Brasso ind i hanen, eksempelvis ved tryk-drej-greb og pindgreb, da dette kan skade hanens elektronik, hvilket ikke dækkes af garantien.

Haner i bruneret messing kan vedligeholdes med et Quooker bruneringskit. Der ydes ikke garanti på forhold vedrørende farveændringer.

Afkalkning af Quooker

Perlatoren, altså hanetuden, skal afkalkes jævnligt. Det anbefales, at du afkalker hanens perlator cirka 1 gang om måneden. Dette kan du selv gøre ved at lægge den i blød i husholdningseddike i mindst en time. Vær opmærksom på, at perlatoren i en Quooker-hane kalker hurtigere til end i almindelige vandhaner, fordi kogende vand udskiller mere kalk end koldt vand. Se video-guide længere nede på siden.

Derudover er tilkalkning af beholderen den hyppigste årsag til, at en Quooker har brug for service. Beholderen er beregnet til at tåle kalk, men med årene vil den langsomt miste sin fulde funktionsevne. Hvornår den er så tilkalket at den bør serviceres afhænger af, hvor meget kalk der er i vandet der hvor du bor og hvor meget vand du bruger. Når det er tid til service, kan du benytte dig af vores SWOP-koncept.

Vil du vide mere om teknikken bag en Quooker?

Afkalkning af perlator i Fusion-haner

Afkalkning af perlator i Flex-haner