Hvordan vedligeholdes en Quooker? Service & vedligeholdelse

Der er stort set ingen vedligeholdelse ved en vandhane fra Quooker, og størstedelen af de få opgaver, der er, kan klares ved brug af simple husmortricks, som du sikkert allerede kender.

For at være helt sikker på, at du giver din Quooker den bedste pleje, giver vi dig i denne guide alt, du skal vide i forbindelse med vedligehold af din Quooker. Det gælder både rengøring, pleje og afkalkning. Følg vejledningen, så du undgår at stå med en dryppende eller ridset hane på grund af forkert rengøring og sparsom vedligeholdelse.

 

Rengøring af Quooker-haner

Det er let at rengøre din Quooker-hane, og det kræver typisk ikke mere end en våd, opvredet klud. Tør derefter hanen med et tørt viskestykke. Du skal undgå at bruge rengøringsmidler, også de miljøvenlige af slagsen. Det skyldes, at der er elektronik i hanen, og både opløsningsmidler og rengøringsmidler kan forvolde skader, som ikke dækkes af garantien. Se hvordan du rengør netop din hane i det følgende:

  • Krom, børstet krom, guld og Black (sorte haner): Brug en våd, opvredet klud, og tør efter med et viskestykke.
  • Rustfrit stål: Dette er den mest bestandige hane. Her kan du godt bruge eksempelvis en grydesvamp til at rengøre hanen.
  • Messing og bruneret messing: Disse særlige overflader patinerer over tid, og farven vil ændres ved berøring samt kontakt med bl.a. madolier samt sure og basiske væsker. Der kan forekomme forskelle i farvenuancer på de enkelte dele af hanen.
    Haner i rå messing kan poleres med en lille mængde Brasso på en klud. Vær forsigtig med ikke at få Brasso ind i hanen, eksempelvis ved tryk-drej-grebet, da dette kan skade hanens elektronik, hvilket ikke dækkes af garantien.
    Haner i bruneret messing kan vedligeholdes med et Quooker bruneringskit. Der ydes ikke garanti på forhold vedrørende farveændringer.

 

Afkalkning af Quooker-haner
Perlatoren i hanetuden skal afkalkes jævnligt for at sikre en jævn vandstråle. Det anbefales, at du afkalker perlatoren cirka en gang om måneden. Dette kan du selv gøre ved at skrue hanetuden af, tage perlatoren ud og lægge den i blød i husholdningseddike i nogle timer. Brug ikke hanen imens. Vær opmærksom på, at perlatoren i en Quooker kalker hurtigere til end almindelige vandhaner, fordi kogende vand udskiller mere kalk end koldt vand.

 

Afkalkning af Quooker-beholdere
Tilkalkning af beholderen en af de hyppigste årsager til, at en Quooker har brug for service. I Danmark har vi meget kalk i vandet, og selvom beholderen er beregnet til at tåle kalk, vil den efter flere års brug langsomt miste sin fulde funktionsevne. Hårdheden af vandet der, hvor du bor, er afgørende for, hvor lang tid der går, men væsentlig tilkalkning sker typisk efter 3-5 år (COMBI beholdere typisk 2-4 år). Det afhænger naturligvis også af, hvor meget du bruger din Quooker. Når beholderen kalker til, skal den serviceres. I nogle tilfælde kan du gøre det selv med et servicekit, og ellers kan du benytte vores SWOP-koncept, hvor din beholder byttes til en nyrenoveret beholder.

Blinker det røde lys på hanen/beholderen, kan det også indikere tid til service af din Quooker. Se hvad forskellige typer rødt blink betyder her.