Kan dit køkken klare pilfingertesten? Sådan børnesikrer du dit køkken

Brændende varme kogeplader, skarpe knive og ustabile elkedler. Køkkenet er uden tvivl farligt for børn. Her får du hjælp til at børnesikre dit køkken og undgå ulykker.

Hvert år ryger 170.000 børn på skadestuen som følge af ulykker. Det viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed. De fleste af disse børneulykker sker i hjemmet. Med mange varme og skarpe genstande er køkkenet et af de farligste rum i hjemmet, og det er derfor altafgørende, at dit køkken er godt børnesikret. Vi gør dig opmærksom på nogle af de største farer i køkkenet og giver dig tips til, hvordan du bedst sikrer rummet mod små pilfingre.

Blenderen og andre køkkenmaskiner

Køkkenet rummer mange forskellige køkkenmaskiner, og nogle af dem har skarpe blade og forbavsende mange hestekræfter. Selvom blenderen helt oppe på køkkenbordet, er det ikke umuligt, at dit barn kan få fingre i maskinen eller ledningen til den. Husk derfor altid at trække stikket ud af stikkontakten, når du ikke bruger køkkenmaskinen. Lad aldrig ledningerne hænge ud over bordkanten.

Børnesikringen gør, at du med ro i sindet kan inkludere dit barn i køkkenet. Her får du tips til, hvordan barnet kan hjælpe dig med madlavningen.

Kemikalierne

Farverige opvasketabs og rengøringsmidler. I et barnesind ligner de vingummi og blå sodavand, og børn har en tendens til at smage på spændende ting. Det er derfor vigtigt, at du placerer rengøringsmidler og kemikalier uden for barnets rækkevidde. Placér for eksempel de giftige kemikalier i et højthængende køkkenskab.

Elkedlen

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed er forbrændinger blandt de hyppigste og alvorligste skader i køkkenet, og det er især børn under 2 år, som bliver ofre for disse ulykker. Et kendt scenarie er desværre, at barnet trækker i ledningen til elkedlen og skolder sig på det kogende vand. Den ulykke kan forhindres, hvis du i stedet for elkedlen har en kogende vandhane installeret.

Den kogende vandhane fra Quooker er fastmonteret i køkkenets bordplade, og dit barn risikerer derfor ikke at vælte den og få kogende vand ud over sig. Quooker-hanen er desuden børnesikret med en tryk-og-drej-mekanisme, så barnet ikke kan åbne for det kogende vand. Selve hanen er godt isoleret, så dit barn ikke brænder sig, hvis det rører ved armaturet, efter der er tappet kogende vand.

Vandet, der kommer ud af hanen er kogende, men fordi det er iltet undgår man, at man skolder sig, hvis man fjerner hånden fra strålen. Men selvom sikkerheden er i top og skoldningsskader dermed sjældne, anbefaler vi, at børn ikke kommer i nærheden af den kogende vandhane, så længe de er små. Når børnene er fyldt 12 år, kan de selv lære at betjene den, men vær omkring dem de første gange, de stifter bekendtskab med kogende vand.

Knivene

Sæt en skuffespærre på de skuffer, hvor der ligger knive og andre skarpe genstande i. Så kan barnet ikke åbne skuffen. Hvis du ikke blot vil gemme knivene væk, men også lære dit barn at have et naturligt forhold til dem, kan du i dag få børnesikrede knive fra eksempelvis Kitchen4kids. Der findes et hav af knive, som passer lige netop til dit barns alder og niveau i køkkenet. Og med lidt træning og vejledning fra en voksen, kan dit barn sagtens lære at bruge knive når i tilbereder mad sammen.

De børnesikrede knive skal stadig betragtes som knive, og derfor skal der stadig være en voksen til stede. Knivene fra Kitchen4kids, som er lavet til de mindste børn, “saver” frem for at skære, og de kan ikke forårsage dybe flænger, kun rifter. Til ældre børn kan du få andre, skarpere knive. Selv disse knive er tilpasset børn, og knivene har derfor eksempelvis afrundede spidser og gode håndtag.

Komfuret

Komfuret er farligt på flere måder, og det skal derfor sikres godt. Sæt et gitter for ovnruden, så barnet ikke kan brænde sig på lågen, eller vælg en ovn, hvor lågen ikke bliver så varm. Går vi lidt op i højden på komfuret, så står der ofte varme gryder og pander på kogepladerne. Sæt en beskyttelsesskærm på komfuret, så barnet ikke kan hive gryder og pander ned. Hvis du ikke har en beskyttelsesskærm, så brug de bagerste kogeplader, og lad ikke håndtag til gryder eller pander række udover komfuret.

Husk også at vælge en ovn med ovnlås, så barnet ikke kan åbne ovnen eller bruge lågen til at kravle op og få fat i varme gryder og pander.