Designelskernes IKEA-hackede luksuskøkken

Godt design er altafgørende i Anne Vagners og Flemming Bitsch Jensens nye køkken, som ligner noget fra en eksklusiv boligreportage. Men indmaden er fra IKEA. Sund fornuft og genbrug tilsat masser af knofedt har nemlig været lige så vigtige ingredienser i parrets vej til deres sorte drømmekøkken.

Når mørket falder på, er det lidt som en hule i Anne Vagners og Flemming Bitsch Jensens minimalistiske køkken. Et rum i en 265 kvadratmeter Rungsted-villa, som har levet en omskiftelig tilværelse fra herreværelse til 70’er-køkken med drivhusagtigt orangeri til nu eksklusivt og moderne køkken med stilfulde messing-detaljer og hvidevarer fra tyske Gaggenau.

”Vi er gået all-in,” siger Anne og tapper kogende vand fra Quooker-hanen. Den er af messing, og det er med vilje, at de ikke pudser den. Parret kan nemlig godt lide, når tingene får lidt patina.

”Det er ligesom med fliserne – ”

”Mine fliser,” afbryder Flemming og griner. Det er tydeligt, at parret kender hinanden godt, ligesom de kender hver en væg, der er blevet banket ned og hver en flade, der er blevet malet. For det sorte køkken, hvor intet virker overladt til tilfældighederne, er en del af en større renovering, som slet ikke er slut endnu.

Det kan være svært at indrette et nyt køkken. Læs derfor også arkitektens 5 bedste indretningstips til køkkenet.

Køkken som i gamle dage

”Vi skulle flytte sammen, og vi ville have bygget nyt, men faldt pladask for huset her,” begynder Anne på fortællingen om husets forvandling fra gammeldags herskabelighed til tidssvarende domicil. Husstanden tæller, foruden Anne og Flemming på 50 og 55 år, et delvist hjemmeboende barn ud af fire sammenbragte børn i alderen 19 til 29 år.

”Huset var velholdt, men det var ikke up-to-date, og køkkenet var et besværligt rum med skorsten og en stump ydermur, da det i virkeligheden ikke var bygget til at huse et køkken,” supplerer Flemming.

Villaen er fra en tid, hvor køkkenet var gemt væk, og i dette tilfælde i form af en trætilbygning ud mod haven, bagest i huset. De forrige ejere rykkede køkkenet ind i det gamle herreværelse, som lå centralt i huset, og byggede i forbindelse med køkkenet en glasudestue. Den er nu revet ned, og en gammel veranda, som Anne og Flemming havde set på billeder, er blevet genopført i den oprindelige stil.

Tid og penge

Siden Anne og Flemming købte huset i vinteren 2015, har de brugt hver en ledig time på renoveringen. Når de ikke har været på deres arbejdsplads – reklamebureauet Wonderfuel som de ejer i fællesskab – har de revet vægge ned, brækket gulv op og lagt nye gulve med gulvvarme, spartlet vægge, pudset døre og paneler - og malet og malet.

”Det har været hårdt, men også en overraskende proces. For når man først er færdig med alt det grundlæggende, så går for eksempel selve opsætningen af køkkenet lynhurtigt. Et par dage tog det snedkeren, og så havde vi et køkken,” siger Anne, der har dokumenteret det hele i en blog. Flemming har taget det grove arbejde, og Anne det fine. For lige så meget som de elsker at omgive sig med godt design og gode materialer, er de også ægte gør-det-selv-mennesker.

”Havde vi ikke kunne gøre det meste selv, så tør jeg slet ikke tænke på, hvor dyrt det ville have været.”

Ud af en indtil videre samlet pris på over to millioner kroner for hele renoveringen, har køkkenet kostet dem cirka 300.000 kroner at istandsætte. Et køkkenbudget, som de havde regnet med. Tidsmæssigt har de brugt omkring to-tre måneder på køkkenet.

Det er vigtigt at have styr på budgettet, når du planlægger nyt køkken. Her kan du finde ud af, hvordan du gør.

Køkkentanker i byggestøv

”I første omgang handlede det om at gøre rummet klar til overhovedet at huse et ordentligt sted at lave mad og hygge sig,” siger Flemming.

”Det var det lange seje træk, hvor alt lignede en byggeplads. Vi rev glasudestuen og en væg ned, og så gjorde vi ellers som i resten af huset,” smiler Anne og slår ud med armene.

Tankerne og samtalen om, hvordan køkkenet skulle se ud, foregik derfor med træstøv i næsen og murbrokker på gulvet og startede et helt andet sted, end hvor det endte.

”Huset er jo meget klassisk, så den stil overvejede vi også i køkkenet. Men vi blev ved at vende tilbage til det minimalistiske og moderne køkken. Vi fornemmede, at det var mere funktionelt. Og vi ville helst ikke have, at huset blev et museum, hvilket det hurtigt kan blive, hvis man sætter et gammeldags køkken ind med sprossede låger og gulddutter. Så bliver man også nødt til at føre den stil videre i resten af huset," fortæller Flemming og fortsætter:

"Vi ville gerne kombinere den gamle stil med noget meget moderne, så derfor ville vi også bryde stilen med køkkenet. Vi besluttede os ret hurtigt for den tilgang.”

Genbrug som princip

”Det er 100 år gamle fliser, som vi har pillet ned fra husets gamle badeværelser og selv sat op,” siger Flemming.

”Først skulle de dog renses. Hvilket jeg gjorde. Hundredvis af fliser. Men vi synes, at de er utrolig smukke,” siger Anne og begynder at tale om, at genbrug faktisk har været lidt af et princip for dem.

Her kan du få inspiration til køkkenfliser. Læs om farver, mønstre og meget mere. 

”Og det vi ikke kunne bruge, satte vi til salg i Den Blå Avis. Gamle døre og vinduer. De gamle køkkenlåger i mahogni endte i en husbåd hos en fyr, der syntes, at de var sagen.”

Der er også eget design i køkkenet. Emhætten er Flemmings værk og beklædt med messing, så den matcher Quooker-hanen og lampen over køkkenøen.

”Jeg købte en ganske almindelig indbygningsemhætte og fik så lavet messing-kassen ud fra min tegning,” siger Flemming.

Et rum at være menneske i

Anne nikker og fortæller, at det vigtigste dog er, at køkkenet er blevet et leverum.

”Det opfylder vores behov og forestillinger om, at det skulle være et rart sted at lave mad og have gæster i. Vores gæster elsker at hænge ud i køkkenet. Vi bruger stort set ikke spisestuen. For selvom design spiller en kæmpe rolle, skulle det også være hyggeligt. Vores valg af lamper, som skulle kunne dæmpes, er helt bevidst. Og de mørke materialer er med til at danne en hulestemning. Når det er mørkt om aftenen, er det især hyggeligt at sidde i det ’sorte køkken’. Og børnene elsker at flyde på bænken i karnappen, når de er hjemme på besøg," siger Anne og konkluderer:

"Det er virkelig blevet et rum, som vi bare kan være til i."

Eksklusivt udenpå og billigt indeni

Parret lavede tegninger af køkkenet og besøgte et par køkkenfirmaer. Der gik dog ikke lang tid, før de valgte &Shufl. En dansk virksomhed, som har specialiseret sig i at pimpe IKEA's masseproduktioner med eksklusivt frontdesign.

”Det afgørende var ikke, at det var IKEA indeni, selvom vi syntes, at det var en god idé, da de fleste køkkenelementer laves på samme måde i dag. Det afgørende var den måde, som &Shufl præsenterede køkkener på. Det var så kontrastfyldt på den gode måde med de kasse-agtige, super minimalistiske køkkener i deres herskabelige showroom, som minder om vores hus. Det eneste, jeg var i tvivl om, var farven, men Flemming havde et klart billede af et sort køkken, og i dag elsker jeg det,” siger Anne.

Materialet er linoleum, og grebene er indbygget i elementerne, som fortrinsvis er skuffer. Ovenpå køkkenøen er en plade i granit, og rundt omkring i køkkenet ser man detaljerne. Blandt andet Flemmings fliser.

Indretningen er et kompromis

Der er faktisk ikke noget i Anne og Flemmings køkken, som de ikke selv har bestemt.

”&Shufl udfordrede os med nogle andre løsninger. De foreslog for eksempel at flytte vasken over i karnappen i stedet for den bænk, vi havde ønsket, men det ville vi ikke. Vores billede af køkkenet stod ret klart,” fortæller Anne.

Også selvom det har betydet et upraktisk kompromis.

”På grund af rummets oprindelige indretning, som jo ikke er bygget til et køkken, og vores beslutning om at vi ville have en køkkenø, så har vi ikke kunnet få vask, ovn/komfur og køleskab i den optimale ”arbejdstrekant”. Vi render en del rundt om den køkkenø,” siger Flemming.

Her kan du læse mere om den såkaldte arbejdstrekant, og hvordan du indretter dit nye køkken godt og funktionelt.

Drømmekøkkenets tre største kompromisser
  • Rummets dimensioner begrænsede køkkenelementernes placeringsmuligheder.
  • Vask, ovn/komfur og køleskab er ikke optimalt placeret i forhold til hinanden.
  • Området ved kogepladerne og køkkenøen er blevet en anelse for smalt, fordi der skulle være plads til en rest af den oprindelige ydervæg.
Det er vi blevet gladest for
  • "De hårde hvidevarer. De var dyre, men fungerer optimalt, og det er en glæde i hverdagen.
  • Vores Quooker. Vi bruger den sindssygt meget.
  • Vinkøleskabet. Det er fedt, det er blæret, for vi elsker vin, og vin skal have den rette temperatur for at smage godt."
Anne Vagner, 50 år