Tidslinje: Da det danske køkkenfolk fik ekstra hjælp

Flere elektroniske hjælpemidler har gennem historien været med til at lette arbejdsbyrden i køkkenet.

Forestil dig en hverdag uden køleskabet, ovnen eller kaffemaskinen. I dag tager vi elektroniske hjælpemidler ganske for givet i vores køkken, men sådan har det ikke altid været. Her fortæller vi dig, hvornår ekstra elektronisk hjælp blev en fast del af danskernes hverdag, og måske vil nogle af dem overraske dig. 

Køleskabet, 1950´erne

Et koldt glas mælk. En frisk fisk. En tempereret pakke smør. I dag kan vi få nedkølet vores madvarer så let som ingenting i vores køleskabe, men sådan har det ikke altid været. Faktisk var det først i løbet af 1950’erne og 1960’erne, at køleskabet for alvor blev en fast bestanddel af de danske køkkener. I begyndelsen var de fleste danske køleskabe fra mærket Atlas, men da de var meget energikrævende, blev de løbende erstattet af de nuværende kompressorskabe.

Tag også på køkkenvandring gennem 100 års trends og tidsepoker — og læs meget mere om, hvordan køkkenet har udviklet sig gennem tiden.

Det elektriske komfur, 1960´erne

Komfuret er i udgangspunktet en ældre størrelse. I 1800-tallet var brændekomfuret et ganske almindeligt syn, men vi skal frem til 1950’erne og 1960’erne, før det elektriske komfur, som i dag findes i langt de fleste danske hjem, blev allemandseje. Op gennem 1980’erne og 1990’erne fik komfurerne en overhaling med mulighed for kombinationsovne, grill og sågar indbyggede mikroovne. 

Den kogende vandhane, 1985

Varm kaffe på to sekunder. Minut-nudler på ét minut. Konstant adgang til kogende vand uden brug af elkedel eller opvarmning på blus opstod som en tanke hos en hollandsk ingeniør i 1970, fordi han ikke var tilfreds med, at minutsuppe ikke var klar på et minut. I 1985 skabte ingeniørens søn virksomheden Quooker, så folk nu altid kunne få kogende vand lige ved vasken. I dag har Quooker mere end 850 forhandlere alene i Skandinavien.

Mikrobølgeovnen, 1990´erne

1990’erne blev mikrobølgeovnens årti, når man kigger på den teknologiske udvikling inden for køkkenudstyr. Men introduktionen af mikrobølgeovnen var ikke problemfri. Mange frygtede, at mikrobølgerne kunne give stråleskader, og skepsissen voksede i takt med, at mange danskere – især i løbet af 1990’erne – anskaffede sig en mikrobølgeovn til hjemmet. I dag er der bred enighed om, at mikrobølgeovnen ikke er farlig, så længe den fungerer, som den skal.

Den kogende vandhane var et nybrud i køkkenet. Her giver vi dig et historisk og fascinerende indblik i opfindelsen af Quooker.