Et drømmekøkken med plads til hele familien: "Det er blevet husets vigtigste rum"

Når man træder ind i Trine og Morten Pandis nybyggede hus i Frederikshavn, drages man straks af det store køkkenalrum, som ligger placeret i midten af plantegningen — og man fornemmer med det samme, at dét er husets hjerte. Men hvordan er hjerterummet blevet skabt?

Det begyndte egentligt med, at tre blev til fire. For familieforøgelsen har i høj grad påvirket måden, den nordjyske familie har skabt deres drømmekøkken. I køkkenet skulle der være plads til at lave mad, lege og sidde i vindueskarmen. Praktik og designønsker skulle også forenes, men vigtigst af alt skulle køkkenet være et hyggeligt rum.

”Vi gik ind til projektet med tillægsord som ”hygge”, ”luftigt” og ”rummeligt”. Køkkenet skulle kunne rumme vores familie, for der kan være gang i den med to små børn, og derfor var det vigtigt, at der var plads til os alle og især plads til leg. Ordet ”hygge” er et vigtigt aspekt for os, og det skulle på en eller anden måde inkorporeres,” fortæller 31-årige Trine om nogle af de første overvejelser, parret gjorde sig, inden køkkenprojektet blev mere teknisk og logistisk.

Find inspiration til dit kommende køkken på disse udenlandske blogs.

Det kan synes modstridende, at familien på den ene side ønskede et luftigt køkken, og på den anden side et hyggeligt et. ”Hygge” kan man blandt andet forbinde med varme, at komme hinanden ved og være tætte i mindre rum, men samtidig ønskede parret luft, rummelighed og nok plads til en familie på fire.

Men parret formåede at forene ideerne. Resultatet blev et luftigt, hvidt køkken med rene overflader, som ligger i åben forbindelse med et stort alrum. På den måde kan parret lave mad, mens deres sønner kan lege i samme rum.

Lad dig inspirere af Trine og Mortens køkken-alrumsløsning. Her får du indretningsarkitektens bedste råd til at skabe et harmonisk køkken-alrum.

Hyggen kommer blandt andet til udtryk i den varme brunlige nuance, som parret har valgt på køkkenøens fronter. Derudover har parret skabt små rum i det store alrum såsom ”hyggehjørnet”, hvor der ofte nydes en kop kaffe, mens Trine og Morten kan betragte kvarteret vokse gennem de store vinduer. Også vindueskarmen er gjort ekstra bred, så familiemedlemmerne kan sidde og kigge ud, når der laves mad i køkkenet.

”Drengene står tit i den brede karm og kigger ud på de store lastbiler, der stadig kører rundt i kvarteret, og både jeg og Morten kan stå ved køkkenøen og forberede mad til endnu et hyggeligt måltid ved spisebordet. I vores øjne går alt op i en højere enhed, og det er blevet husets vigtigste rum, for det er her hele familien samles,” smiler Trine til Morten, som sidder med deres søn yngste søn Mikkel på skødet.

At tænke midt i byggerod

Det har været en længere proces at skabe køkkenet nøjagtigt, som Trine og Morten ønskede det. Med køkkenet som en del af et nybyggeri har det til tider været svært at forestille sig, hvordan det hele ville ende med at se ud. Når man står midt i byggerod, og væggene ikke engang er muret op, kan det være svært at forholde sig til og ikke mindst forestille sig det færdige resultat.

Det kan være svært at forestille sig et færdigt køkken, og der er mange faldgruber i køkkenplanlægningen. Her er 6 fejl, du skal undgå.

Overvejelser om hvordan farven på køkkenøen ville spille sammen med gulvflisen, om den hvide bordplade nu også var det rette valg, og om køkkenøen ville fylde for meget, var blot få af de mange tanker, som kørte rundt i hovedet på Trine og Morten.

”Vi synes især, at placering og størrelsen af køkkenøen var svær. Vi manglede simpelthen rumfornemmelse, da huset jo ikke var bygget, og de valg skulle træffes, inden der overhovedet stod vægge. Det er en udfordring med nybyg — intet er opført, og rammerne eksisterer ikke,” siger Trine og fortsætter:

"Køkkenet er et meget vigtigt rum, og det skal gerne fungere i dagligdagen, hvilket nogle gange gjorde valgene sværere, end de ville være i et eksisterende hus, hvor rammerne allerede er sat,” forklarer hun.

Køkkenprojekt og nybyggeriet var udfordrende til trods for, at parret har prøvet det hele før. Familien Pandis tidligere hus var nemlig også et nybygget hus, som de selv var med til at sætte deres præg på. Som parret blev ældre, og familien voksede, medførte det andre og nye behov.

Her finder du hjælp til køkkenplanlægningen.

”Det kan godt være, at vi har prøvet det før, men der var vores familie og ikke mindst vores behov bare anderledes. Jeg føler stadig, at denne gang var lige så nervepirrende som den første. Det gælder om at holde hovedet koldt, tro på sin mavefornemmelse og suge råd til sig fra fagfolk,” forklarer Trine og Morten, der fra begyndelsen var sikre på, at køkkenet i hvert fald skulle have køkkenø.

Selvom de havde svært ved at placere køkkenøen og blev usikre på, om den nu også fyldte for meget, holdt de fast i deres første indskydelse — og det er de glade for den dag i dag.

Når praktik og design mødes

Selvom parret havde svært ved at forestille sig det færdige resultat, har de formået at skabe en kombination, som gør dem glade hver gang, de åbner hoveddøren og træder ind i det nyetablerede familiehjem.

”Her kan man virkelig tale om et drømmekøkken. Vi er fuldt ud tilfredse med køkkenet. Faktisk så tilfredse at vi begge, når vi kommer hjem og træder ind i rummet, får et smil på læben. Det vidner om, at de mange valg, vi har taget i forbindelse med byggeriet, har været de rigtige – for os i hvert fald,” smiler Morten til Trine, som nikker.

Det er tydeligt at se på deres ansigter, at drømmen er gået i opfyldelse, også til trods for at praktik og designønsker skulle gå op i en højere enhed. I dette husprojekt var der nemlig flere praktiske behov, som spillede ind på designprocessen, end hvad parret tidligere har erfaret.

”Designet af køkkenet var vigtigt for os. Vi ønskede ikke det helt klassiske hvide køkken, der skulle være lidt mere kant. Derfor valgte vi blandt andet den brune nuance på køkkenøen og en sort vask, som bryder med de rene hvide linjer. Men når det så er sagt, var der bare praktiske behov, som er blevet prioriteret for, at vores hverdag skulle blive lettere. Blandt andet vores valg af vandhane," fortæller Trine og fortsætter:

"Vi bruger vores Quooker til at skolde skærebrætter med, vi laver te direkte fra hanen og kaffe til stempelkanden. Vigtigst af alt er den super praktisk, når man har en baby, og når madlavningen skal gå hurtigt. Hvis det skal gå lidt stærkt med at få kartoflerne op at koge, så det er smart, at man kan starte med at hælde kogende vand i gryden fra Quooker-hanen.”

Med små børn i huset skal det tingene ofte gå tjept. Læs 5 fif til lettere forældreliv.

Quooker-hanen er én af yndlingsdetaljerne i køkkenet, som både Trine og Morten er glade for, at de prioriterede. Tilsammen er drømmekøkkenet løbet op i omkring 125.000 kroner — til gengæld har familien Pandi fået et lyst, luftigt og ikke mindst hyggeligt køkken, hvor hele familien kan samles.

Drømmekøkkenets tre største kompromisser

  • "Vi ønskede, at køl og frys skulle beklædes i samme stil som resten af køkkenet. Dette kunne dog ikke lade sig gøre, da vi gerne ville have vand og isterninger herfra.
  • Pladsen. Selvom vi har fået et forholdsvist stort køkken, så synes vi, at pladsen ret hurtigt er brugt. Vi ønskede for eksempel også plads til en indbygget kaffemaskine, men den måtte vi fravælge.
  • Vi overvejede en bordplade i kompositmateriale, men valgte det fra på grund af prisen."

Det er vi blevet gladest for

  • "Quooker-hanen — den ville vi ikke være foruden!
  • Køleskab og fryser med vand og isterninger, for det giver bare en følelse af luksus i hverdagen.
  • Skuffefunktionerne, som giver ekstra plads i en skuffe. Det hjælper os med at holde orden i skufferne."

Trine Pandi, 31 år