På bar bund? Få arkitektens 5 indretningstips til køkkenet

Hvis indretningen af et nyt køkken volder dig problemer, er det ikke så mærkeligt. Køkkenet er svært at indrette - men bare rolig, inspirationen er på vej.

Det kan virke som en enorm, nærmest skræmmende opgave, at indrette et nyt køkken. Det er dyrt, og du kommer til at leve med både de gode idéer, og dem du troede var gode idéer, i mange år. Heldigvis er hjælpen nær. Her deler indretningsarkitekt og forfatter Susanne Magelund ud af sine erfaringer og præsenterer sine bedste indretningstips til køkkenet.

Funktionerne i køkkenet gør det udfordrende at indrette rummet. Når først de faste installationer er etableret, kan du ikke bare flytte rundt, som du kan med sofaen i stuen. Det pointerer Susanne Magelund.

"Derfor er det arbejdsgangene, der bestemmer meget af indretningen i køkkenet. Fokusér på det praktiske først, og lad være med at falde for nye smarte påfund. Så skal det nok gå," siger Susanne Magelund.

Tænk fremad. Selvfølgelig skal du tage udgangspunkt i dine behov, men tænk også på, at behov ændrer sig.

Susanne Magelunds 5 tips til indretningen af dit nye køkken

1. Komfur, køleskab og vask udgør de vigtigste elementer, så start med at placere dem. Optimalt set skal de tre elementer placeres, så du kan tegne en ligebenet trekant mellem dem, hvor hvert “ben” er omkring 1,5 skridt langt. Det giver albuerum, uden der er for langt imellem arbejdsstationerne. Det er vigtigt at få denne basis på plads, for det er hér, du bruger det meste af tiden i køkkenet.

Du kan læse meget mere om køkkenets arbejdstrekant og funktionel indretning af dit køkken i vores store guide om køkkenløsninger.

2. Tænk nyt. Visk tavlen ren. Lad være med at gentage det gamle køkken, som du har nu. Det kan føles trygt at tage udgangspunkt i det, du kender, men prøv i stedet at se mulighederne. Skal vinduet skiftes ud med en havedør, skal komfuret flyttes, eller skal døren blindes? Find modet og se det nye køkken som en mulighed for at være kreativ.

3. Tænk praktisk, både i materialer og indretning. Stegefedt, tomatsovs, rødbeder, varme gryder og skarpe knive - køkkenet skal kunne tåle lidt af hvert, og det skal kunne gøres ordentligt rent. Pas på med dybe riller og meget rustikke overflader. Indretningsmæssigt er det måske hyggeligt med plads til lektielæsning ved kogeøen, men skolebøger og fedtstænk fra stegepanden er et dårligt match. Tag højde for at de aktiviteter, som du gør plads til i køkkenet, skal passe sammen.

4. Der skal være lys nok, hvor du arbejder. Sørg for at lysekilden sidder over bordet og foran dig, så du ikke skygger for sig selv. Vær også opmærksom på lysindfald fra vinduer. Glatte, blanke og hvide overflader reflekterer dagslyset, og det kan genere dig, når du arbejder. Der kan også blive for meget lys, så vælg lyskilder med omhu. Undgå altid lysstofrør i loftet, da det giver et dårligt lys.

5. Tænk fremad. Selvfølgelig skal du tage udgangspunkt i dine behov, men tænk også på, at behov ændrer sig. Et køkkenbord i børnehøjde er måske fantastisk lige nu, men hvad gør I, når ungerne er vokset fra det? Vil I for eksempel have en pizzaovn på et tidspunkt, så gør plads til den allerede nu.

Find flere tips og mere inspiration til dit nye køkken her.

_