Planlægning af nyt køkken: Skal jeg have en byggetilladelse?

Du kan lave mange ændringer i dit køkken uden at søge byggetilladelse, men hvor går grænsen? Vi forklarer reglerne, så du kan komme videre i planlægningen af dit nye køkken.

Hvis du er i tvivl om dit nye køkken kræver en byggetilladelse, er du ikke den første. Præcis hvor grænsen går kan være svært at finde ud af på egen hånd, for landets kommuner er ikke lige gode til at forklare reglerne.

Heldigvis er reglerne stort set ens overalt, og vi har samlet dem her, så du kan få et overblik. Fat mod: Det er ikke så indviklet, som det kan se ud til ved første øjekast.

Det må du uden byggetilladelse

Lejlighedsbyggeri: I en ejendom med lejligheder kan ændringer i din bolig påvirke de andre beboere. Derfor er der nogle begrænsninger for, hvad du må uden byggetilladelse. Reglerne skal forhindre, at du kommer til at lave ændringer, som skaber problemer for de andre beboere.

  • Hvis du skifter elementerne i dit eksisterende køkken, behøver du ingen tilladelse.
  • Du må godt udvide dit køkken og slå en væg ned uden tilladelse, så længe den væg ikke er bærende.
  • Vil du have køkkenvasken et andet sted i køkkenet, må du også flytte den uden tilladelse. Dog kun hvis det ikke ændrer på de fælles installationer, altså vandrør som går videre til over- eller underbo. Tommelfingerreglen er, at ændringer til lodrette rør kræver tilladelse, mens ændringer til vandrette rør ikke gør.

 

  • Enfamiliehus: I et hus skaber det ikke umiddelbart problemer for naboerne, hvis du bygger om og rammen for, hvad du må uden tilladelse, er derfor større.
  • Du må foretage de ændringer, ombygninger og udvidelser du vil uden tilladelse, så længe det sker inden for de eksisterende ydervægge. De beboelige kvadratmeter skal med andre ord være de samme.

Er du i tvivl, om dit projekt kræver tilladelse, så ring og spørg på dit lokale rådhus, når planlægningen af dit nye køkken begynder at tage form.

Undgå store skuffelser og irriterende tidsspild: Lær hvordan du lægger et realistisk budget, når du planlægger nyt køkken.

Ny placering kræver tilladelse

Hvis du har en lejlighed og skal i gang med den helt store ombygning, hvor du vil flytte dit køkken til et helt andet rum, så kræver det en byggetilladelse. Det hænger sammen med, at du da skal skære nyt hul i en faldstamme og tilkoble vandrør et nyt sted, og det ændrer de fælles installationer.

Samtidig kræver en flytning af køkkenet, at du etablerer ny ventilation i rummet i form af eksempelvis en emhætte, og aftrækket fra denne skal føres op over taget. Måske kan du bruge en luftkanal eller en skorsten i bygningen, så undersøg derfor hvad der eksisterer i din bygning.

Vær altid opmærksom på reglerne

Selvom du ikke behøver en byggetilladelse, skal du stadig følge de gældende love og regler. Tjek derfor op på, hvad du selv må montere og installere, og hvad der kræver autorisation.

Det er også værd at huske, at den boligforening, du bor i, kan have regler og retningslinjer, som gælder for din ombygning.

I en andelsboligforening skal man ofte søge om godkendelse hos bestyrelsen forud for en større ombygning eller udvidelse af et køkken. Lignende kan også gælde i ejerforeninger, dog mest i forbindelse med etageejendomme.

Du kan finde endnu flere råd til gør-det-selv og brug af håndværkere i vores guide om køkkenplanlægning.