Planlæg dit køkken: Sådan indgår du en god håndværkeraftale

Kræver dit køkkenprojekt professionelle håndværkere, er det vigtigt at lave en god aftale med dem på forhånd. Her er alt du skal vide om håndværkeraftalen.

Det skulle være så godt, men nu står du med et gulv, der er brudt op, ledninger ud af væggen, og dit nye køkken optager det meste af stuen. Dit drømmekøkken kan blive et mareridt, hvis du ikke laver en detaljeret aftale med håndværkerne. 

Du er bedst stillet med en skriftlig kontrakt, som både fastsætter tidsplan, pris, ansvarsfordeling og meget mere. En aftale forhindrer misforståelser, som ellers let kan koste dig dyrt. Det lyder måske som en stor mundfuld, men Forbrugerrådet Tænk har udarbejdet en standardaftale i samarbejde med blandt andre Energistyrelsen og Dansk Byggeri.

Aftalen hedder AB forbrugeraftale, hvor AB står for Almindelige Betingelser, og du kan hente en standardkontrakt i pdf-format, der bygger på denne aftale lige her. Vil du hellere have kontrakten som Word-dokument, skal du klikke her.

Laver du en kontrakt, der bygger på AB forbrugeraftalen, er du godt hjulpet, men der er nogle ting du skal forholde dig til, før du når til selve kontrakten. Vi fører dig gennem hele processen fra de første overvejelser til det øjeblik, dit drømmekøkken er blevet til dit virkelige køkken.

Der er mange mulige faldgruber, når du planlægger nyt køkken. Her er 6 fejl, du skal undgå at begå.

Guide til den gode håndværkeraftale

  • Start med at planlægge dit køkken. Først når du har et overblik over præcis, hvad der skal laves, giver det mening at kontakte håndværkerne. Du kan ikke forvente et præcist tilbud, hvis du ikke er konkret i forhold til opgaver og forventninger.
  • Nu er det tid til at finde en håndværker. Her er det en god idé at spørge i dit netværk. Du kan komme langt med personlige anbefalinger, men søg også på nettet, for du skal bruge mere end én håndværker.
  • Du bør ikke nøjes med et tilbud fra én håndværker. Vælg nogle stykker, som du indhenter tilbud fra, så du har noget at sammenligne. Dette handler ikke kun om at forhandle pris. Der er mange parametre i et byggeprojekt, og måske er tidsplanen vigtigere for dig end prisen, måske er materialerne forskellige, flere tilbud giver dig mulighed for at identificere disse forskelle og vælge den rigtige løsning.
  • Det er ikke altid, et byggeprojekt går som planlagt, så vælg en håndværker, der er medlem af en brancheforening. Det giver dig en øget sikkerhed, fordi håndværkeren har en garantiordning.
  • Når du har fundet en håndværker, er det tid til at lave den konkrete, skriftlige aftale. Tal hele projektet igennem og udfyld AB forbrugeraftalen sammen, så I har mulighed for at opklare tvivlsspørgsmål undervejs. Nogle håndværkere vil helst arbejde uden en skriftlig aftale, men det står dig frit for at vælge en anden, som gerne vil.
  • Når projektet er færdigt, og dit nye køkken står klar, er det tid til, at du lever op til dit sidste ansvar i processen og betaler regningen til tiden.

Hvis du vil vide mere om indholdet af AB forbrugeraftalen, kan du finde en grundig gennemgang og vejledning lige her: boligejer.dk

Du kan få endnu flere tips til brug af håndværkere i vores guide om køkkenplanlægning.