Her er alt, du skal vide om kogende vandhaner

Overvejer du at købe en vandhane med kogende vand til dit køkken? Så læs med her. Vi klæder dig godt på med viden om alt fra vandets friskhed til sikkerhed og energiforbrug, så du er i stand til at tage en velovervejet beslutning.

Afsnit 1

Velkommen

Flere og flere danskere investerer i en vandhane med kogende vand til deres køkken. Faktisk har fem procent af danskerne allerede installeret en kogende vandhane, mens ti procent overvejer at gøre det. Det viser en undersøgelse fra 2016. Den kogende vandhane er kommet for at blive, men hvad kan du egentlig bruge den til? Skal du være bange for sikkerheden (svaret er nej), og hvad med energiforbruget?

I det følgende tager vi dig hele vejen rundt om begrebet den kogende vandhane. Her får du besvaret de spørgsmål, du måtte have om kogende vandhaner, og det uanset om du skal have nyt køkken eller bare overvejer at udvide køkkenet med nyt gear.

Afsnit 2

Sådan fungerer en kogende vandhane

En kogende vandhane består af to elementer: En hane, hvor det kogende vand løber ud, og en isoleret beholder, hvor vandet opvarmes og opbevares. Vandbeholderen er normalt placeret i skabet under køkkenvasken, og før brug skal den tilsluttes husets vand- og strømforsyning. Koldt postevand ledes ind i vandbeholderen, hvor det bliver opvarmet under tryk til 108 °C. Når du åbner for det kogende vand, strømmer vandet gennem et aktivt kulfilter, som renser vandet for alle urenheder såsom klor, bakterier, pesticider og anden forurening, der kan give vandet en dårligere smag.

På vej til hanen bliver vandet afkølet en smule, så det er 100°C, når du tapper det. Det kogende vand er nu klar til brug.

Vandhanen kan fås i forskellige farver og designs, så den passer til dit køkken og din stil, ligesom beholderen kan fås i forskellige størrelser, så den passer til dit behov.  

Læs også historien om den originale kogende vandhane, og hvordan den blev opfundet.

Afsnit 3

Det kan du bruge en kogende vandhane til

Madlavning

Den kogende vandhane er oplagt til madlavning. Det gælder uanset, om du bare skal koge æg eller kokkerere en større kulinarisk middag. Mange retter og opskrifter kræver nemlig brug af kogende vand, og med en kogende vandhane kan du derfor effektivisere madlavningen og spare tid i køkkenet. Her er nogle af de ting, som du nemt og hurtigt kan klare i madlavningen med direkte adgang til kogende vand:

 • Brygge kaffe og te
 • Koge æg, pasta, ris eller kartofler
 • Blanchere grøntsager såsom bønner, broccoli og asparges
 • Flå tomater
 • Pochere æg
 • Lave saft og lemonade

Skal du servere en lækker middag, kan du også bruge den kogende vandhane til at opvarme middagstallerknerne. Og når du har nydt maden, kan du bruge kogende vand til at løsne madrester fra servicen.

Småbørn

Med små børn i huset er der ofte behov for kogt vand, og tit skal det gå hurtigt. Den kogende vandhane kan derfor være en hjælpende hånd til småbørnsfamilier, når babyen skal have mælk, eller når de uundværlige sutter og sutteflasker hurtigt skal desinficeres.

Faktisk anbefaler Sundhedsstyrelsen, at sutteflasker koges i fem minutter efter brug, og sutter bør skoldes en gang om dagen. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal du også bruge desinficeret kogt vand, når du tilbereder modermælkserstatning. Det kan du nemt og hurtigt gøre med let adgang til kogende vand fra vandhanen. Også tilberedning af babyens mos, grød og vælling går nemt, hurtigt og smertefrit med kogende vand fra hanen.

Læs meget mere om hvordan du kan nyde godt af en kogende vandhane, når du har små børn.

En anden anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen lyder desuden, at nye sutter og sutteflasker koges i rent vand inden brug for at mindske risikoen for, at de afgiver sundhedsskadelige kemiske stoffer.

Rengøring og hygiejne

Den kogende vandhane er ikke kun brugbar i forbindelse med madlavning og småbørn den kan også være en hjælp, når du skal holde dit hjem rent og pænt. Meget rengøring involverer brug af kogende vand, og faktisk anbefaler Fødevarestyrelsen at rengøre med kogende vand frem for kemikalier, hvor det er muligt. Her er nogle eksempler på rengøringsopgaver, som bliver lidt nemmere med let adgang til kogende vand:

 • Skoldning af skærebrætter og knive, der ellers kan udvikle sig til regulære bakteriebomber og være kilde til madforgiftning
 • Få afløbet på glid, når det stopper til
 • Pudsning af dit sølvtøj kun ved hjælp af kogende vand, sølvpapir og salt
 • Fjerne stearin fra dine lysestager
 • Opløse genstridig fedt fra bradepander, fade og andet køkkengrej

Let adgang til kogende vand er ikke kun smart i forhold til rengøring, men også i forhold til at opretholde en god køkkenhygiejne − og her gælder det ikke kun om at skolde skærebrætter og knive. Fødevarestyrelsen anbefaler blandt andet, at du koger frosne bær i et minut, før du bruger dem i kolde retter som for eksempel smoothies, og at du skolder grøntsager som babymajs og sukkerærter, der ofte er årsag til madforgiftning. Hvis du vil være helt sikker på at undgå salmonella, er det også en god idé at skolde dine æg før brug.

Her kan du læse meget mere om, hvordan du kan bruge en kogende vandhane i forbindelse med rengøring og hygiejne.

Afsnit 4

Vandets friskhed

Mange tror, at vandet i beholderen bliver gammelt, men det er ikke tilfældet. Vandet opbevares under tryk og bevarer på den måde sit iltindhold, så det forbliver friskt. Det kan sammenlignes med en sodavandsflaske. Sodavanden bliver ikke “flad”, før du åbner flasken. Du skal heller ikke frygte bakterier. Vandet i beholderen er over 108 °C. Ved den temperatur kan bakterierne nemlig ikke overleve. Når du åbner vandhanen, presses vandet gennem et aktivt kulfilter, som renser vandet yderligere. Det kogende vand er derfor friskt og klart, hver gang du tapper det.

I forhold til bakterier og vandets friskhed skal du som køber være opmærksom på, at det ikke er alle kogende vandhaner, hvor vandet i hanen faktisk er eller har været kogende. Hos nogle producenter er beholderens vand nemlig lige under kogepunktet. Husk derfor altid at undersøge på nettet eller spørge forhandleren, om den kogende vandhane, som du overvejer at købe, forsyner dig med vand over kogepunktet.

Afsnit 5

Fordele ved en kogende vandhane

En vandhane med kogende vand har flere fordele. Her er nogle af de væsentligste gevinster ved at have en kogende vandhane i køkkenet.

Den mindsker vandspild

En kogende vandhane kan bidrage til, at du sparer på dit forbrug af vand, fordi du nøjes med at tappe nøjagtig den mængde kogende vand, som du har brug for. Hvis du bor et sted, hvor du skal vente længe på det varme vand, er der også hjælp at hente i den kogende vandhane. Der findes nemlig bestemte vandbeholdere på markedet, som fungerer sådan, at det kogende vand fra beholderen bliver blandet med vandet fra den kolde vandtilførsel. Det betyder, at det  varme vand er varmt med det samme, når du åbner for det via dit almindelige blandingsbatteri. Faktisk bruges der mellem en og fem liter vand i en almindelig vandhane, før temperaturen når omkring de 65°C, som er den normale temperatur for varmt vand i de fleste hjem. Det skriver videnscentret Bolius. Det er spild af vand, og det spild undgår du med en vandbeholder, som blander det kogende vand med vandet fra den kolde hane. Alt i alt kan den kogende vandhane hjælpe dig med at spare på dit vandforbrug og dermed også skåne miljøet og din pengepung.  

Den fylder ikke på køkkenbordet

En anden fordel er, at en kogende vandhane ikke optager så meget plads i dit køkken som for eksempel en elkedel. Ofte er der kamp om pladsen på køkkenbordet, og der er intet mere irriterende end unødigt rod på bordet. Mange af de kogende vandhaner har et flot og slankt design, som kun pynter på køkkenbordet. Hvis du ovenikøbet vælger en alt-i-én model, behøver du kun at have én vandhane til varmt, koldt og kogende vand. På den måde slipper du for at have en kogende vandhane og et almindeligt blandingsbatteri ved siden af.

Hvad er de største fordele ved en Quooker? Det kan du få svar på lige her.

Den kan forhindre skoldningsulykker

Der kan også være et sikkerhedsmæssigt aspekt i, at du ikke har en elkedel stående på bordet. Elkedlen står løst, og skubber dit barn til den eller hiver i ledningen, kan det desværre forårsage en skoldningsulykke. Den kogende vandhane er en fastmonteret installation, som ikke kan vælte eller falde ned fra bordet. Samtidig er de kogende vandhaner børnesikret med en tryk-drej funktion, så små pilfingre ikke kan tænde for det kogende vand. Også armaturet er godt isoleret, så du kan røre ved hanen straks efter brug uden at brænde dig.

Du sparer tid

Den umiddelbart største fordel er, at du sparer tid på for eksempel madlavning og rengøring, fordi du ikke skal vente på elkedlen, der koger. I en travl hverdag kan det være skønt med hurtig aftensmad, en hurtig kop kaffe eller let skoldning af babyens sutter. Den tid du sparer på at lave mad eller gøre rent, kan du bruge på andre ting, som er vigtige for dig.

Afsnit 6

Ulemper ved en kogende vandhane

Med kogende vand lige ved hånden er det nemt at forfalde til at bruge kogende vand, hvor det er unødvendigt. Det er muligt, at en kogende vandhane vil øge dit energiforbrug, hvis du bruger den til ting, som du ellers ikke ville bruge kogende vand til. Det kunne for eksempel være til at skylle service og bestik. Du vil dog også kunne opleve et mindre energiforbrug ved at få en kogende vandhane − men der kommer det an på dit forbrug, og hvordan du varmer dit vand op nu.

Bor du i et område med meget kalk i vandet, kan du risikere, at du skal servicere din kogende vandhane oftere, end hvis du bor i et område med mindre kalk. En kogende vandhane skal i gennemsnit serviceres hvert 3.-5. år, men det kommer naturligvis også an på, hvilken model du vælger, og hvor ofte du bruger den kogende vandhane.

I forhold til brygning af kaffe og te kan der være visse ulemper. Ved tilberedning af kaffe, grøn te og især hvid te skal vandet køle en smule, før du hælder vandet over kaffebønnerne eller tebladene. Til sort te derimod er temperaturen dog glimrende, og du kan hælde vandet over tebladene med det samme.   

Afsnit 7

Sikkerhed

Det er klart, at man skal være påpasselig, når det gælder kogende vand, og mange frygter skoldningsulykker med en kogende vandhane i huset. Men faktisk er der en række sikkerhedsforanstaltninger, som skal forhindre, at du eller dine nærmeste kommer til skade.

Hanen med kogende vand ligner et almindeligt blandingsbatteri, men tuden er isoleret, så du ikke brænder dig på armaturet. Samtidig er den kogende vandhane sikret, så det kræver to bevægelser for at åbne for vandet − det kunne for eksempel være en tryk-og-drej-mekanisme. Det forhindrer små pilfingre i at få kogende vand ud af hanen.

Sikkerhed i Quooker: Er det farligt med kogende vand i hanen? Svaret er nej. Få forklaringen her.

Desværre er det ofte børn, som er involveret i skoldningsulykker. Et kendt eksempel er, at barnet kommer til at trække i ledningen til en elkedel og får det kogende vand ud over sig. En kogende vandhane er spændt fast i bordpladen og kan derfor ikke vælte.

Nogle af de kogende vandhaner er desuden lavet sådan, at det kogende vand bliver blandet med 98 procent ilt, når det tappes, og at vandstrålen sendes ud i dråber frem for en kompakt stråle. Det gør, at du faktisk kan føre hånden gennem vandet uden at blive skoldet. Muligheden for at justere højden og dreje selve hanen øger også sikkerheden, fordi du på den måde kan mindske risikoen for stænk til siderne.

Afsnit 8

Brugervenlighed

Vandhanerne med kogende vand kan installeres i nye såvel som gamle køkkener, fordi modellerne som oftest passer til det eksisterende hanehul i bordpladen. Beholderen under vasken passer ligeledes i de fleste eksisterende køkkenskabe. Samtidig er den kogende vandhane flytbar. Det er praktisk, hvis du for eksempel bor i lejlighed og gerne vil have den kogende vandhane med, når du flytter.

Vandhaner med kogende vand er generelt nemme at bruge. På de fleste modeller skal du blot trykke ned og dreje samtidig, og så er du klar til at tappe det kogende vand. Den kogende vandhane kan placeres ved siden af dit almindelige blandingsbatteri, så du har én hane til kogende vand, og en til varmt og koldt vand − men faktisk kan det gøres endnu nemmere. Med en alt-i-én model har du kun brug for én hane til det varme, kolde og kogende vand. Alt-i-én hanerne er stadig lavet, så der er børnesikring på det kogende vand.

Afsnit 9

Modeller og design

Rund, firkantet, messing eller krom?

Kogende vandhaner findes i alskens afskygninger fra flere forskellige mærker. Du kan få stilrene og flot designede kogende vandhaner i alt fra messing, bruneret messing, krom, rustfrit stål til sort. På nogle modeller er hanen afrundet, og på andre er den firkantet, og på den måde kan du vælge, om designet skal være skarpt eller mere blødt. Listen over muligheder fortsætter, og du kan sågar få en kogende vandhane belagt med 24 karat guld, hvis der skal være ekstra stil over det. Mange af de kogende vandhaner er deciderede designobjekter og små kunstværker i sig selv, som ikke ligner den ellers kedelige og triste vandhane i det almindelige danske køkken.  

Hvilken Quooker skal jeg vælge? Bliv klogere på dit valg her.

Alt-i-én modeller og kogende vandhaner med udtræk

En anden praktisk feature er, at du kan få modeller med en fleksibel udtræksslange, så du let kan nå vaskens hjørner. Udtræksslangen gør det let at fylde vand i din vase, at rengøre salat og grøntsager eller de store skærebrætter. Den fleksible slange er ganske enkelt “handy”, når du har brug for det varme eller kolde vand. Takket være “det-kogende-vand-stop”, kan hanen ikke levere kogende vand, hvis slangen er trukket ud. Et eksempel på en kogende vandhane med udtræk er Flex-modellen fra Quooker. Denne model er også et eksempel på en alt-i-en model ⎯⎯ altså én vandhane, som forsyner dig med varmt, koldt og kogende vand. Du kan nemlig vælge, om du udelukkende vil have en kogende vandhane og eventuelt et matchende blandingsbatteri til almindeligt postevand, eller om du vil have en alt-i-en hane til både koldt, varmt og kogende vand. Det er op til dig, og der er få begrænsninger, når det gælder udvalget af kogende vandhaner.

Vælg beholderens kapacitet

Det er ikke kun selve vandhanen, som du kan få i forskellige designs og diverse afskygninger. Også vandbeholderen, der opbevarer det kogende vand, og som er placeret under køkkenvasken, kan fås i mange forskellige modeller. Typisk har de kogende vandhaners beholder en kapacitet på mellem 2,5 og 6,5 liter. Her vælger du ikke efter design, men hjemmets behov. De fleste familier kan fint klare sig med en vandbeholder på omkring de tre liter.

Der er en række forskellige firmaer, som producerer kogende vandhaner. Nogle af de mest kendte producenter på området er Akvatur, ZegWater, Grohe og Quooker. Her kan du se alle de forskellige Quooker-modeller.

Afsnit 10

Pris, energiforbrug og miljøvenlighed

Hvad koster en kogende vandhane?

Ligesom kogende vandhaner kan fås i forskellige modeller, kan de også fås i forskellige prisklasser. De billigste kogende vandhaner kan fås fra omkring 7.000-8.000 kroner, og herefter stiger prisen alt afhængig af model, materiale og fabrikant. Der kommer desuden løbende udgifter til forbrug og vedligeholdelse, og hvis ikke du har mod på selv at installere den kogende vandhane, skal du også beregne en ekstra udgift til montering. Billig er en kogende vandhane ikke ligefrem, men det skal man ikke tage fejl af. En kogende vandhane er en investering, som kan spare dig penge - og tid - i det lange løb.

Her kan du se en prisliste over kogende vandhaner fra Quooker.

Hvor dyr er den i forbrug?

Om det er dyrere at bruge en kogende vandhane frem for at opvarme vandet på anden vis kommer helt an på, hvor meget vand du koger, hvilken type kogende vandhane du investerer i, og hvilken opvarmningsmetode vandhanen erstatter. Regnestykket er derfor kompliceret og afhænger af præcis dit forbrug. 

Standby-forbruget for de kogende vandhaner svinger fra omkring 10 til 33 watt. For de mest energibesparende modeller vil prisen for standby-forbruget ligge på omkring 200 kroner om året. Det skriver Bolius. Derudover kommer selve forbruget, og her afhænger prisen af, hvor meget kogende vand du bruger, og hvilken kogende vandhane du har. Selvom den kogende vandhane i sig selv ikke er billig, kan den blive en god investering for dig. Det kan den blandt andet, fordi varmespildet ved de kogende vandhaner oftest er mindre end ved andre opvarmningsmetoder, og fordi kogende vandhaner har det med at mindske dit forbrug af vand. Det er både godt for din økonomi og for miljøet, og det kan du blive meget klogere på nedenfor.

Dyr i forbrug? Så lidt koster det at have en Quooker.

Hvor miljøvenlig er en kogende vandhane?

Netop vandspild er noget, du bør have in mente, når du overvejer, om du skal investere i en kogende vandhane. De fleste elkedler kræver, at du påfylder minimum en halv liter vand til kogning, selv hvis du kun skal bruge vand til en kop instant kaffe. Med en elkedel opvarmer du altså ofte mere vand, end du reelt skal bruge. Det er ikke kun skidt for din pengepung, men også for miljøet. Det er spild af vand, og det kan undgås med en kogende vandhane, hvor du tapper nøjagtig den mængde vand, du har brug for. Du kan reducere vandspildet yderligere, hvis du vælger en beholder, som leverer kogende vand via den kogende vandhane og varmt vand via dit almindelige blandingsbatteri. Vandspildet mindskes, fordi du ikke behøver at lade det varme vand løbe − det kogende vand blandes med det almindelige varme vand, og vandet bliver derfor varmt med det samme. Ifølge Bolius når en almindelig vandhane faktisk at bruge mellem en og fem liter vand, før vandet når de 65°C, som er den normale temperatur for varmt vand i de fleste hjem. Hvad angår vandspild er kogende vandhaner derfor ikke kun en investering, der kan spare dig penge, men også en miljøvenlig løsning.

Alle beholdere fra Quooker er energimærket A. Det kan du læse mere om her.

Afsnit 11

Installation

Den kogende vandhane kan installeres i alle køkkenskabe, hvor der er vandforsyning og elforsyning. Det kan være nye såvel som eksisterende køkkener, og faktisk har de kogende vandhaner ofte standardmål, så de passer i det eksisterende hul til vandhanen. Du kan sagtens installere den kogende vandhanes beholder andre steder end under køkkenvasken, men det er klart bedst at montere den så tæt som muligt på armaturet for at undgå varmespild.

Hvis du har en stophane eller balofix i dit køkken, hvor du kan lukke for vandet, kan du i princippet selv montere en kogende vandhane. Du skal dog være opmærksom på, at elforsyningen er i orden. Det er nemlig vigtigt, at den kogende vandhane bliver tilsluttet en godkendt stikkontakt med 230 volt og jord− det vil sige et trebenet strømkabel.

Hvis stikkontakten med jord under vasken allerede bliver brugt af for eksempel en opvaskemaskine, kan du købe en energifordeler. Med en energifordeler kan du dele strømmen mellem de forskellige, tilsluttede enheder, så dit relæ ikke slår fra.

Hvis du har mod på at klare installationen selv, kan du se en gør-det-selv-guide til at installere en kogende vandhane fra Quooker her. Alternativt kan du få en få en autoriseret VVS-installatør til at klare monteringen.

Afsnit 12

Vedligeholdelse

Den daglige rengøring af en kogende vandhane er ikke meget anderledes end rengøringen af en almindelig vandhane: Typisk kræver det ikke mere end en fugtig, opvredet klud. For ikke at ødelægge elektronikken i den kogende hane, må du normalt ikke bruge skrappe rengøringsmidler.

Sådan vedligeholder du din Quooker.

Hvor meget vedligeholdelse den kogende vandhane kræver, afhænger af modellen, hvor meget du bruger den, og vandets hårdhed der hvor du bor. Ligesom et almindeligt blandingsbatteri skal den kogende vandhane også afkalkes fra tid til anden. Du skal dog være opmærksom på, at det lille mundstykke for enden af tuden, også kaldet perlatoren, kalker hurtigere til i en kogende vandhane end i en almindelig hane. Det gør den, fordi der er mere kalk i kogende vand end koldt vand.

Du afkalker perlatoren ved at lægge den i blød i almindelig husholdningseddike, indtil kalken er opløst. Producenter anbefaler, at du gør det cirka en gang om måneden, men igen kommer det an på, hvor hårdt vandet er i dit område.

Over tid vil gennemstrømningen af vand blive mindre − det kan skyldes, at filtret skal skiftes, eller at selve vandbeholderen skal afkalkes. Når det sker, er det tid til at få lavet et serviceeftersyn på vandbeholderen. Hvornår beholderen skal serviceres, kommer naturligvis an på modellen og fabrikanten, men det vil typisk være nødvendigt med et serviceeftersyn efter 3-5 år. 

Service af Quooker: Her er alt, du skal vide.

Hos Quooker kan du bestille et særligt servicekit, så du selv kan servicere den kogende vandhane, når den efter nogle år trænger til det. Bemærk, at det kun er nogle typer af beholdere, hvor det er muligt selv at yde service. Et servicekit koster mellem 395 og 745 kroner alt efter, hvilken model du har.

Alternativt kan du få producenten til at foretage serviceeftersynet for dig. Hos Quooker kommer en tekniker mod betaling ud til dig og ombytter din vandbeholder, så du ikke behøver at undvære den kogende vandhane, mens der bliver lavet service på den. En anden mulighed ved Quooker er, at du kan bestille en ny beholder, som du selv installerer, og så kan du sende din gamle beholder retur. Du kan også komme forbi Quookers autoriserede værksted og få ombyttet din beholder. Her får du et års garanti på den nye beholder.

Du kan læs meget mere om mulighederne for service og priser her.

Mere inspiration

Vil du læse mere om, hvordan du kan bruge den kogende vandhane?