Jesper Vollmer: Som at gå fra hestevogn til bil

Kokken Jesper Vollmers første tanke, da han hørte om en Quooker var, at hanen med det kogende vand var overflødig. I dag kan han dårligt klare sig uden.

Kokken Jesper Vollmer laver mad i sit køkkenKokken Jesper Vollmer laver mad i sit køkken

Det er lidt som at gå fra hestevogn til bil. Man skal nok komme frem i hestevogn, men det går noget nemmere og hurtigere i en bil, og det er det samme med en Quooker.”

Ordene er Jesper Vollmers. Han er kok og indehaver af madkonceptet Rå på Bornholm, og så har han i mange år haft en Quooker i sit køkken. Kokken betragter i dag hanen med det kogende vand som en selvfølgelighed, men sådan har det ikke altid været.

Da han første gang blev præsenteret for Quooker-hanen, lød hans umiddelbare reaktion: “Hvad skal jeg med den?”

Ham og konen Annette Heick var på vej til at flytte ind i et nybygget hus i Sverige, og Quooker-hanen skulle indgå i handlen, men kokken kunne ikke se det smarte i en vandhane med kogende vand.

“Jeg tænkte, at hvis jeg skulle bruge noget kogende vand, kunne jeg bare bruge en elkedel eller sætte noget vand over på komfuret, men da vi fik den hjem, var jeg solgt med det samme,” fortæller Jesper Vollmer, som siden dengang i 2004 har haft en Quooker i hvert køkken, han har haft.

“Med Quooker-hanen kan jeg skære en masse tid af tilberedningstiden, og den er simpelthen blevet en del af mine bevægelser i køkkenet og ligger til grund for min tidsfornemmelse, når jeg arbejder,” fortæller Jesper Vollmer, som indrømmer, at det faktisk påvirker hans humør, hvis han må undvære en Quooker-hane.

“Jeg bliver småirriteret, hvis jeg er i et køkken uden Quooker. Alting tager så lang tid,” siger han og griner.

Kort om Jesper Vollmer

Kok og indehaver af madkonceptet Rå. Tidligere chefkok for Kongehuset i 10 år. Det sluttede med en ulykke i januar 2015, som gjorde ham delvist lam. Samme år åbnede han madkonceptet Rå og madklubben KlubRå, som nu hedder Klub Vollmer.

Gift med Annette Heick og har to drenge på henholdsvis 10 og 15 år.

Bor i et hus i Holte – og har desuden Huset Rå i Allinge på Bornholm.

Du kan se mere om madkonceptet Rå og Klub Vollmer på jespervollmer.dk

Effektivt venstrehåndsarbejde

Efter 10 år som chefkok for Kongehuset stoppede Jesper Vollmer i 2015. Erfaringerne fra tiden med Kongefamilien præger ham stadig og værdier som Prins Henrik lagde vægt på, er blevet en integreret del af Jesper Vollmers egen tilgang. Prins Henrik pointerede eksempelvis altid, at rester skulle bruges og ikke smides ud, noget Jesper Vollmer stadig er opmærksom på, som led i at undgå madspild.

Men i 2015 stoppede samarbejdet med Kongehuset, dels fordi han i længere tid havde brygget på planerne om et nyt projekt og madkoncept, men også fordi han brækkede nakken i en ulykke og blev delvist lam. Ulykken gjorde ham ukampdygtig i en periode, og den dag i dag volder skaderne ham problemer i det daglige.

“Det er min højre hånd. Den er hæmmet og kan kun ganske få ting. Otte ud af ti ting bruger jeg kun venstre hånd til, så alt hvad der er enhåndsbetjent, er en fordel for mig.”

I Allinge på Bornholm har Jesper Vollmer bygget Huset Rå som base og ramme for madkonceptet af samme navn. Herfra arbejder han på at sprede værdierne i god madlavning til danskernes hverdag. I køkkenet med udsigt til Østersøen er de fleste skuffer installeret med servomotor, så Jesper blot skal give skuffen et lille puf, før den åbner af sig selv. Det er en direkte konsekvens af hans delvist lammede, højre hånd.

“Min venstre hånd er typisk fyldt med alt muligt, så det er praktisk, jeg ikke er afhængig af at skulle trække i skufferne,” fortæller kokken, som også peger på Quooker-hanen, som en hjælp i køkkenet.

“Fordi jeg bruger én hånd det meste af tiden, betyder det rigtig meget, hver gang jeg kan skære ned på arbejdsgangene, og der sparer Quooker-hanen mig for en masse bevægelser.”

I Huset Rå på Bornholm har Jesper Vollmer fået installeret en Quooker med en kapacitet på 7 liter. Det betyder, at han kun sjældent løber tør for kogende vand.

“Vi har plads til 70 mennesker på én gang, og under Folkemødet havde vi omkring 100 igennem, men det var først sidst på aftenen, at Quooker-hanen havde svært ved at følge med.”

Det var imidlertid ikke det store problem, fordi vandet i Quooker-hanen stadig var meget varmt, så da de fyldte et par gryder op, gik der kun få minutter på komfuret, før det kogte.

“Og samlet set har vi stadig sparet rigtig meget tid i køkkenet ved at have en Quooker,” mener Jesper Vollmer.

Jesper Vollmer står ved siden af sin Quooker Fusion SquareJesper Vollmer står ved siden af sin Quooker Fusion Square

Sunde læskedrikke

Hjemme i huset i Holte er Quooker-hanen også tit på overarbejde, for ud over Jespers kokkerier i køkkenet, hvor der ofte er brug for kogende vand, er der stor efterspørgsel på det afkølede vand med brus.

Familien har nemlig valgt en Quooker med CUBE-­beholder, som filtrerer og afkøler vandet, og som desuden kan tilsætte brus. Det hænder, at Jesper bruger det brusende vand i madlavningen, eksempelvis til ultra-luftige frikadeller, men ellers bruger familien det mest til at drikke. Hans søn på 15 år eksperimenterer en del med det brusende vand og hælder det i alt muligt, men selv foretrækker Jesper Vollmer blot at fylde vand med brus på en kande og tilsætte lidt frugtstykker, eller hvad han ellers har liggende af smagsgivere.

“Forleden havde jeg lavet bagte rabarber, og der havde samlet sig noget rabarberessens i bunden af fadet. Det kom vi i en kande og fyldte brusende vand på fra Quooker-hanen, og så var der instant rabarbersodavand. Super lækkert.”

Hemmeligheden bag lækre, luftige "dunser" er at bruge danskvand

Jesper Vollmer tapper vand med brus fra sin Quooker Fusion Square i bruneret messingJesper Vollmer tapper vand med brus fra sin Quooker Fusion Square i bruneret messing