Stylistens tips: Sådan skaber du harmoni i dit køkken-alrum

Det populære køkken-alrum kan være svært at indrette, så det fremstår harmonisk. Vi giver dig derfor indretningsarkitektens bedste tips, så du kan få de gode løsninger til køkken-alrummet.

I villaer bliver vægge revet ned for at skabe de store sammenhængende rum og i nye lejligheder er køkken, spiseplads og stue ofte samlet i ét rum. Køkken-alrummet er populært, men det er også en udfordring at indrette, fordi det rummer mange forskellige funktioner.

Vi skal kunne lave mad, vaske op, arbejde, lave lektier, slappe af, læse en bog, høre musik og måske se fjernsyn. Alt sammen noget, som skal inkorporeres i løsningen til køkken-alrummet. Hver zone skal fungere optimalt og samtidig hænge sammen med resten af rummet.

Der er meget at forholde sig til, og derfor giver vi dig gode råd og overvejelser fra Mille Fly. Hun er indretningsarkitekt og udgør den ene halvdel af firmaet STUDIE FLYHELSTED, som hjælper både private og erhvervsdrivende med indretningsopgaver.

“Det vigtige er, at hjemmet bliver personligt. Man skal kunne fornemme, hvem der bor der. Det må ikke ligne noget fra et katalog," forklarer Mille Fly.

Skab overgange mellem zonerne

For at skabe sammenhæng i et stort rum med mange funktioner er det vigtigt at tænke i flydende overgange. Dem skaber du ved at trække noget fra én zone over i en anden.

Enden af en køkkenø kan eksempelvis indrettes som bogreol, så det er bøgerne og ikke opvaskemaskinen, du kigger på fra stuen. Du kan også stille et vitrineskab ved spisebordet, fylde det med service og på den måde trække noget af køkkenet ind i spisezonen.

På samme måde kan du trække elementer fra stuen ind i køkkenet-alrummet for at skabe harmoni.

“Det kan være virkelig flot, hvis man kommer ind i et køkken, og der så hænger et billede i stedet for et overskab,” siger Mille Fly.

Skab et tema, men bryd det

Det kan være fristende at skabe sammenhæng ved at bruge de samme materialer og farver i hele køkken-alrummet, men det skal du - ifølge indretningsarkitekten - være påpasselig med.

“Hvis der ikke er nogen skift, bliver det så oplevelses forladt. Det er det kedeligste i verden. Og man behøver ikke at bo i en farvelade for at skabe en oplevelse - bare der er en variation over temaet,” siger Mille Fly.

Du kan skabe et blødt udtryk ved at vælge farver, som går tone i tone, men hvis du vælger at tænke i kontraster, kan du skabe mere energi i kan du skabe mere energi i din køkken-alrumsløsning.

Her får du flere tips og råd til at bruge farver i køkkenet.

God akustik er undervurderet

Akustikken er for Mille Fly det på én gang mest undervurderede og det vigtigste i indretningen af køkken-alrummet. Dårlig akustik betyder nemlig, at der ikke er plads til de mange aktiviteter i samme rum. Sådan kan dårlig akustik undergrave grundlaget for at have et køkken-alrum.

“Det er ikke hyggeligt for nogen, at det hele runger. God akustik betyder, at du kan føre en samtale hen over bordet, men der er faktisk også nogen, som kan sidde og se fjernsyn. Og emhætten kan køre uden, at man bliver fuldstændig ør i hovedet”, siger Mille Fly.

Akustikken kan reguleres ved at opsætte plader i loft og på vægge. Sidstnævnte kan fås med billedprint, så det bidrager til stemningen i rummet. Derudover kan du tænke i tekstiler, for eksempel polstrede stole, en lampeskærm i filt eller måske et gulvtæppe i stuen. Bøger hjælper også, og så er det en god idé at undgå for mange glatte og hårde overflader.

“Akustikregulering er sjældent integreret. Når alle overflader er hårde, skal man tænke over, at man skal møde noget blødt i køkken-alrummet”, understreger indretningsarkitekt Mille Fly.

Du kan læse meget mere om, hvordan du skaber et godt køkken-alrum i vores store guide med løsninger til dit køkken.

Dæmp lyset

Lyset er også en væsentlig overvejelse, pointerer Mille Fly. Det er det, fordi det kan bruges til at fokusere de enkelte zoner i køkken-alrummet og ændre stemningen markant. Mille Fly anbefaler derfor, at lyskilderne fordeles på flere kontakter, og at der tilsluttes dæmpere.

“Du skal kunne skrue op og ned afhængig af, hvor du er. Så når vi er i køkkenet og arbejder, så får den fuld hammer dér, men når vi så skal sidde og se fjernsyn, så kan vi køre lyset lidt ned i køkkenet”, siger hun.

Hvis det kun er tænd og sluk, så fungerer rummet ikke optimalt.

Det vigtige er, at hjemmet bliver personligt. Man skal kunne fornemme, hvem der bor der. Det må ikke ligne noget fra et katalog