Køkkendesign og -løsninger

Skal du have nyt køkken? Vi ved, at det er svært at vælge det helt rigtige, og derfor får du hjælp her. Vi har samlet de bedste tips til alt fra billige og små køkkener til alternative og innovative køkkenløsninger, så du kan vælge det køkkendesign, som passer til netop din hverdag.

 

Afsnit 1

Velkommen

Det er en stor beslutning at købe nyt køkken, og mange mennesker gør det kun få gange i deres liv. Samtidig er der utallige muligheder inden for køkkenindretning, og det kan være svært at finde det køkkendesign, som er rigtig for netop dig og din familie.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger at skabe et køkken-alrum? Hvad gør jeg, hvis pladsen i mit køkken er trang? Hvordan finder jeg en budgetvenlig køkkenløsning? Det er blot nogle af de mange spørgsmål, som køkkenkøbere bakser med. Vi guider dig her til de bedste, billigste, fedeste og mest kreative løsninger til dit køkken.

Afsnit 2

Overvej behov, begrænsninger og muligheder

Før du for alvor kan kaste dig ud i køkkenprojektet, er det vigtigt, at du er godt forberedt. For at finde de gode køkkenløsninger som matcher dig og din familie, skal du derfor tænke over dine muligheder, behov og ønsker.

Nogle af de spørgsmål, som du - ifølge køkkenspecialister som HTHInvita og Kvik - bør stille dig selv, er:

 • Hvordan bruger du/I køkkenet i dag, og skal det være anderledes?
 • Skal køkkenet primært bruges til madlavning, eller skal det integreres med hygge, leg og samvær i spisestuen eller stuen? 
 • Hvor mange mennesker bruger typisk køkkenet?
 • Skal køkkenprojektet være en større eller mindre renovering? Og hvor stort er dit/jeres budget?

Overvej, hvad der fungerer godt i dit nuværende køkken, og hvad der kunne fungere bedre. Det er dit behov, der afgør, hvilket køkken du skal vælge, og hvordan det skal indrettes. Når det er sagt, er der også masser af praktiske overvejelser og til tider begrænsninger, som er knapt så sjove som tankerne om dit ultimative drømmekøkken. Det kan være budgettet, som strammer, eller rummets størrelse og udformning som forhindrer dig i at bygge drømmekøkkenet.

Hvis du bor i en lille lejlighed, bør du for eksempel tænke på at udnytte pladsen optimalt og overveje mulighederne i rummet grundigt, før du køber nyt køkken. Har du omvendt et stort køkkenrum til rådighed, bør du måske overveje, hvordan du skaber en god sammenhængskraft, eller hvordan du placerer køkkenelementerne i forhold til hinanden, så du optimerer arbejdsgangene. Det kan også være, at du skal overveje, hvilke begrænsninger der kan være i forhold til konstruktioner og installationer.

 • Skal der rives vægge ned? Er væggen(e) bærende?
 • Eller er der installationer, som spænder ben for, at du kan indrette køkkenet på en bestemt måde?

Med alle disse overvejelser in mente er du godt klædt på til at finde det køkkendesign, som er helt rigtig for dig. Vi guider dig her til at få de bedste, billigste, fedeste, mest innovative og kreative køkkenløsninger.

Afsnit 3

Løsninger til små køkkener

Drømmer du om et smukt, nyt køkken, men har begrænset plads til at skabe det? Du er ikke den eneste. Pladsmangel er et udbredt problem, og derfor har køkkenfirmaerne også fokus på at hjælpe jer med små køkkenrum. IKEA har for eksempel mange gode multifunktionelle møbler og køkkenløsninger til små køkkener, hvor der er kamp om pladsen. De traditionelle køkkenfirmaer har også forskellige tips og løsninger i forhold til at udnytte pladsen optimalt. Få ekspertens råd til små køkkenløsninger her.

Har du et lille køkkenrum, ligger øvelsen særligt i at se mulighederne, når du designer dit køkken. Med en velovervejet indretning og lidt kreativitet kan det lille køkken dog blive både fedt og funktionelt. Pladsen skal blot prioriteres nøje. Herunder får du Invitas anbefalinger til indretning af små køkkener.

Bordplads er essentielt

Selvom køkkenet er lille, må du ikke gå ned på bordplads. Invitas tommelfingerregel er, at små køkkenløsninger skal have mindst tre meters bordplads inklusiv vask og kogeplader for at være funktionelt. Overvej, at der gerne skal være afsætningsplads på begge sider af både vasken og kogepladerne. Invitas køkkeneksperter anbefaler også, at du har mindst en meter fri bordplade til tilberedningen af mad.

For at få mest mulig bordplads skal du i et lille køkken passe på med at vælge højskabe og en ovn i øjenhøjde. Den slags stjæler din bordplads. I stedet kan du vælge overskabe, som ikke kræver bordplads, og samtidig placere ovnen i et underskab.

Vælg den rigtige køkkenform

I et lille køkken er det naturligvis vigtigt at undgå spildplads. Det kan du i første omgang gøre ved at vælge den rigtige køkkenform, når du skal have nyt køkken. Du kan optimere pladsen ved at vælge et tosidet eller enkeltsidet køkken.

Undgå et vinkel- eller u-formet køkken, da det er svært at udnytte pladsen i hjørnerne. Husk, at du stadig skal være opmærksom på køkkenets arbejdsgange - fortsæt læsningen, og du vil blive klogere på netop det.  

Skab mest mulig opbevaringsplads

Selvom pladsen er trang, har du stadig brug for opbevaringsplads. Din opbevaring skal udtænkes smart og funktionelt, så du undgår spildplads. Her får du Invitas bedste fif til at udnytte pladsen i små køkkenløsninger.

 • Vælg skuffeelementer i dine underskabe. Det giver et bedre overblik, og du udnytter samtidig skabets dybde fuldt ud, fordi du har nemmere adgang til den nederste og inderste del af skabene.

 • Brug overskabe som underskabe i den ene side af køkkenrummet, hvis du har et tosidet, smalt køkken. Overskabe er nemlig ofte 20-30 centimeter smallere end de klassiske underskabe.

 • Gå efter køkkenskabe med lukkede låger. Det får køkkenet til at syne større og virke mindre rodet. Åbne skabe eller reoler kan være smukke, men du mister kostbar opbevaringsplads.

 • Udnyt rummets højde med skabe, som går helt op til loftet. Du kan placere det køkkengrej, som du bruger mindst, højest oppe.

 • Vælg flere smalle skabe frem for få brede. Det er nemmere at udnytte pladsen i tre skabe på 40 centimeter i bredden end i to skabe på 60 centimeter.

Ryd op

Det lyder banalt, men et ganske effektivt tip er at rydde op. De fleste har noget i køkkenskabene, som de ikke bruger, men som de heller ikke nænner at smide ud. Gør det. Sorteringen kræver en hård hånd. Alternativt kan de ting, som du ikke har brugt inden for de seneste måneder, i stedet stå på loftet, eller hvor du ellers har plads.

Hvor mange af dine køkkenmaskiner bruger du reelt? Det kan være en god idé at investere i én køkkenmaskine, som har alle de funktioner, du har brug for. Tænk praktisk og spild ikke dyrebar opbevaringsplads.

Lyse farver åbner rummet

Farver har stor indflydelse på, hvordan et rum opfattes. Et enkelt tip til at få et lille køkken til at virke større er at vælge et køkkendesign i lyse farver og materialer. Lyse farver skaber en illusion af dybde, mens mørke farver har en tendens til at sluge lyset og få rummet til at synes mindre. Hvis du gerne vil bruge mørke farver, kan du gøre det på mindre flader som en kontrast til det lyse. Det kunne for eksempel være en bordplade, væghylder eller køkkennips i en mørkere tone.

Få spiseplads i køkkenet

Spiseplads i køkkenet er en god stemningsspreder, og du behøver ikke have uanede mængder af plads for at snige en spiseplads ind. Der findes masser af multifunktionelle små køkkenløsninger som for eksempel et væghængt klapbord, der kan klappes sammen, når du ikke spiser og har brug for pladsen.

Hvis du har et køkken, hvor nogle af køkkenskabene står frit ud i rummet, kan du også skabe en spiseplads af selve køkkenbordet. Du skal blot tilsætte et par barstole og have in mente, at bordpladen skal gå lidt ud over underskabet, så der er benplads.

En anden mulighed for at integrere køkkenskabene som en del af spisepladsen er ved at bruge lave køkkenskabe som siddepladser. Lad skabene fra selve køkkenet fortsætte i en lavere højde, så du med et par puder kan sidde på dem. Vælg et bord, som passer til, og så har du en hyggelig og dog funktionel spiseplads, hvor du under siddepladserne kan opbevare køkkenting.

Se mulighederne

Et generelt råd til at designe små køkkenrum er at se mulighederne, hvor andre ser små kroge og spildplads. Et tip fra magasinet Mad & Bolig lyder, at små tæpper for eksempel ikke stjæler plads i dit lille køkken, men tilføjer rummet personlighed.

På samme måde bør du udnytte den vægplads, du måtte have, hvor der ikke er køkkenskabe. Du kan præge væggene med kunst eller mindre hylder og vægopbevaring. De fede små køkkenløsninger er der - det handler bare om at være kreativ og se løsninger frem for forhindringer. Se bare det smarte køkkendesign nedenfor, hvor en lamelbund er blevet til original og pladsbesparende køkkenopbevaring.

Afsnit 4

Løsninger til køkken-alrum

Der er mange gode argumenter, som taler for at vælge et køkken-alrum som den bærende idé bag dit køkkendesign.  Løsningen er populær i mange hjem, og det er ikke uden grund. Vi bruger mange timer i køkkenet, og med en køkken-alrumsløsning kan du kombinere madlavning og samvær med familie eller venner.

For at skabe et smukt og funktionelt køkken-alrum er der dog nogle ting, som du ifølge Invita og Mad & Bolig skal overveje. Til gengæld kan en god og fornuftig indretning af køkken-alrummet gøre det til husets hjerte.

Tænk på akustikken

Med en køkken-alrumsløsning er det vigtigt at overveje akustikken i rummet. Det kan være en udfordring at sikre god akustik i et rum med mange glatte overflader og larmende køkkenmaskiner. For at undgå et dårligt lydbillede bør du arbejde med indretningen af køkken-alrummet.

Gulvtæpper, polstrede spisebordsstole eller en loftslampe over spisebordet kan alt sammen være med at skabe en god akustik. Et andet element, som kan være med til at mindske støjniveauet, er en halvmur. Med en halvmur skaber du en vis opdeling af rummet, selvom køkkenet er åbent. Fordelen er også, at du kan rode i køkkenet, uden gæsterne kan se det, men du kan stadig have en samtale med selskabet.

Vælg en støjsvag emhætte

Hvad angår lyd og larm, er det også en god idé at gennemtænke dit valg af emhætte. En støjende emhætte kan være generende for ellers hyggeligt samvær i køkken-alrummet. Samtalekøkkenet mister noget af sin glans, hvis man skal råbe til hinanden hen over køkkenbordet. Gå efter en emhætte med et lavt støjniveau, men husk at den stadig skal have en effektiv ventilationsevne, så du slipper for mados i hele huset.

Prioriter bordplads

I skabelsen af et smukt køkken-alrum er det ifølge Invita ofte bordplads, som bliver nedprioriteret. Faktum er dog, at rigeligt med bordplads er alfa og omega i indretningen af et hvert køkken.

Løsningen kan være en køkkenø eller en køkkenhalvø, hvor du både får mere bordplads og samtidig skaber gode forudsætninger for socialt samvær. Køkkenøen eller -halvøen kan nemlig ofte kombineres med et par barstole, som giver mulighed for, at familien eller gæsterne kan samles i køkkenet.

Her kan du læse alt, hvad du bør overveje, hvis du planlægger at skabe en køkkenø i dit nye køkken.

Hylder kontra overskabe

Når du skal planlægge indretningen af dit køkken-alrum, bør du overveje, hvilken opbevaringsløsning der skal præge væggene. I de seneste år er det blevet populært at droppe de lukkede overskabe til fordel for åbne reoler og hylder, hvor du kan udstille smukt service og køkkengrej.

Den løsning kan være et kunstværk i sig selv, men hvis du vælger at styre udenom overskabene, skal du være opmærksom på, at du mister opbevaringsplads. Derfor kræver et fravalg af overskabe, at dine underskabe og højskabe er funktionelt og optimalt indrettede.

Alternativt kan du få mere opbevaringsplads ved at placere en skænk eller et vitrineskab i køkken-alrummet. Her kan du for eksempel opbevare glas og tallerkener. 

Skab orden

Netop opbevaring er nøglen til et godt køkken-alrum. Hvis alt roder i det åbne køkken, gør det både køkkenet og stuen uoverskuelig, og derfor er det vigtigt, at du gennemtænker dit behov for opbevaring og mulige løsninger. Igen er det essentielt, at dine skuffer og skabe er praktisk indrettet, så du har god mulighed for at gemme rodet væk. 

Læs mere om, hvordan du organiserer dine skuffer her.

De forskellige køkkenfirmaer har utallige funktionelle opbevaringsløsninger, som kan hjælpe med at skabe orden. En af mange muligheder er et indbygget viktualierum bag dine højskabe. Her kan du for eksempel opbevare køkkenredskaber og -maskiner, som du ikke vil have stående fremme. 

Harmoni

Selve idéen ved et køkken-alrum er, at køkken og stue flyder sammen, og netop derfor bør du overveje, hvordan de to rum spiller sammen som en helhed. Et godt tip er at lade nogle af de samme farver og materialer gå igen i hele køkken-alrumsindretningen, da det skaber harmoni og en rød (design)tråd. En mulighed kunne for eksempel være at male en af væggene i en flot farve og lade den farve fortsætte fra køkkenet og over i stuen. Det får rummet til at hænge visuelt sammen. Du kan også vælge et spisebord i samme materiale som køkkenets bordplade. Mulighederne er mange, og kun fantasien sætter grænser, når du skal få dit køkkendesign til at gå op i en højere enhed.

 

Afsnit 5

Billige køkkenløsninger

Det er altid et godt udgangspunkt at lægge et budget, før du renoverer dit køkken eller køber nyt. Det er bare ikke altid, at budget og drømme stemmer overens. Køkkener koster, og medmindre du har 100.000 eller 200.000 til et specialdesignet snedkerkøkken, kan det godt være, at du skal overveje, hvordan du finder en lækker, men billig køkkenløsning. Den gode nyhed er, at du hos firmaer som IKEA kan få køkkener, der ikke ruinerer dig. Faktisk kan du godt købe et nyt køkken for under 20.000 kroner - se bare her. Og der er mange gode, kreative muligheder for at spare. 

Gør-det-selv køkken

Noget af det, som kan koste knaster, når du skal opgradere dit eksisterende køkken eller købe et nyt, er håndværkerregningen. Sommetider koster montering og installation lige så meget som selve køkkenet. Hvis du har hænderne ordentligt skruet på eller kender nogen, som har, kan du med fordel gøre det selv og spare en god sum penge. IKEA’s køkkener er for eksempel skabt efter samme princip som deres møbler, og elementerne er derfor lette at samle. 

Læs meget mere om, hvordan du gør det selv i vores guide om planlægning af dit køkken.

Brug alternativt dit netværk til hjælp og vejledning. Du kender sikkert nogen, som har monteret deres eget køkken. Hvis du er utryg ved dele af gør-det-selv-processen, kan du bruge håndværkere til enkelte opgaver. Alternativt kan du bruge et mindre beløb på at konsultere en håndværker, så er du sikker på, at du løser opgaverne rigtigt.


IKEA-køkkenhacks

Du kan ikke sige billige køkkenløsninger uden at sige IKEA. Selvom flere køkkenfirmaer konkurrerer med den svenske indretnings-mastodont, kommer ingen uden om, at IKEA er en frontløber, hvad angår billige køkkener. Selvom IKEA-køkkener er budgetvenlige, er der ingen grund til, at de ikke kan være flotte.

Faktisk er der opstået en hel bevægelse inden for “customizing” eller såkaldt “hacking” af IKEA’s produkter, og det gælder også deres køkkener. Drømmer du om et snedkerkøkken, men rækker pengepungen ikke, kan du med fordel hacke dit nye eller gamle IKEA-modulkøkken. Ifølge Boligmagasinet er der de seneste år kommet flere og flere brands, som specialiserer sig i at designe fronter til IKEA-køkkener og forvandle din forholdsvis billige køkkenløsning til et personligt designerkøkken. Og det til en rimelig pris. Tre af disse brands er Reform, &Shufl og Superfront.

 • Reform er et dansk firma, som blandt andet har samarbejdet med Bjarke Ingels Group om at forvandle dit IKEA-køkken til godt design. Reform leverer arkitekttegnede snedkerløsninger inden for fronter, sokler, gavle og bordplader. Delene kan fås i forskellige farver og materialer. Du kan se deres priseksempler her
 • &Shufl producerer snedkerlavede fronter i et stilrent design til dine IKEA-moduler. Alle fronter har samme integrerede greb, men fronterne kan fås i en bred palette af farver og i forskellige materialer. Kollektionerne tæller linoleum, laminat, træ og deres såkaldte “raw”-kollektion, som består af rå MDF, kork og messing. 
 • Det svenske firma Superfront skaber smukke, men mere utraditionelle fronter med geometriske mønstre til dit IKEA-køkken. Superfront laver desuden greb i blandt andet marmor, kobber, messing og læder, som du kan købe separat, hvis køkkenet skal have et enkelt, men friskt pust af nyt liv.

Udover at hacke selve IKEA-køkkenet, kan du også lave hacks af IKEA’s møbler. Kigger du på Pinterest, finder du et hav af kreative og billige IKEA-hacks til køkkenet. Se bare denne hjemmelavede køkkenø, som er skabt ud af IKEA “Kallax”-reoler. 

Re- og upcycling

En anden mulighed, der kan spare dig penge, når du skal designe et nyt køkken, er genbrug. Både recycling og upcycling, hvor du transformerer genbrug til noget nyt og giver det ny værdi, kan være billige løsninger i dit køkken. Overvej hvad du vil have, og hvad du har brug for, og finkæm så dit nærområde for genbrugsbutikker og loppemarkeder.

Gå på jagt efter genbrugsguld, som du enten kan give nyt liv eller bruge, som det er. Genbrug er ikke bare billigt, det er også eftertragtet og hot for tiden. Samtidig er genbrug noget, der kan tilføje sjæl og spræl til et ellers forudsigeligt standardkøkken. 

Her har et nyt køkken for eksempel fået lidt ekstra kant med et gammelt staldvindue. Et eksempel på upcycling er denne gamle trækælk, som pludselig har fået en ny funktion i køkkenet. 

Upcycling kan være mange ting, og det behøver ikke at være en større og dyrere forvandling af møbler. Det kan også være de små ting, der egentlig skulle smides ud, som får en livgivende opgradering. 

Langsigtede løsninger

Hvis du gerne vil finde en billig køkkenløsning, kan det også være en idé at tænke langsigtet. Selvom du gerne vil spare penge nu og her, bør du overveje at investere i løsninger, som sparer dig penge på den lange bane. Det gælder for eksempel, når du skal vælge hvidevarer. Overvej hvidevarernes energiforbrug og energiklasser, for det betaler sig.


Det er heller ikke nødvendigvis en god idé at købe et meget billigt køkken, hvis det betyder, at du går på kompromis med dine ønsker og efter kort tid vil have køkkenet skiftet igen. Dit køkken skal holde i mange år, og du bruger - som så mange andre - sikkert meget af din tid i netop det rum.

 

Afsnit 6

Funktionelle og smarte køkkenløsninger

Funktionelle og smarte køkkenløsninger er ofte det springende punkt, når du renoverer dit køkken eller bygger nyt. Funktionalitet er ikke kun vigtigt i små køkkener, hvor pladsen er trang, men i alle køkkener. Fungerer dit køkkendesign og dets indretning ikke til hverdag, bliver du sandsynligvis træt af det. Når du står i køkkenkøbsprocessen, skal du derfor tænke nøje over, hvordan du indretter dit køkken funktionelt og logisk. Du skal blandt andet være opmærksom på indretningen af dine køkkenskabe, dine arbejdsgange og arbejdsstationer i køkkenet.

Arbejdstrekant og arbejdszoner

Ifølge videnscentret Bolius foregår det meste af køkkenarbejdet i arealet mellem køleskab, vask og komfur, og dette område betegnes som køkkenets arbejdstrekant, Den samlede afstand mellem køleskab, vask og komfur skal være mellem 360 og 660 centimeter, for at du har optimale arbejdsforhold. Denne trekant er kernen i at skabe en funktionel køkkenløsning. Bliver trekanten for lille, vil pladsen føles trang. Omvendt skal trekanten heller ikke være for stor, så du skal gå unødvendigt langt med køkkengrej og råvarer. Køleskabet er det mest fleksible af de tre elementer i arbejdstrekanten, mens der helst skal være mellem 120 og 180 centimeter mellem vask og komfur.

Husk også, at du skal beregne:

 • Minimum 120 centimeter bordplads til tilberedning - hvor du klargør maden.

 • Minimum 60 centimeters afsætningsplads på hver side af vasken.

 • Minimum 60 centimeters afsætningsplads på den ene side af komfuret, og 40 centimeter på den anden.

 • 60 centimeters afsætningsplads på den ene side af køleskabet. Står dit køleskab frit i rummet, kan du skabe afsætningsplads med et rullebord.

Køkkenspecialisterne hos Kvik ser ikke bare tre, men fem arbejdszoner i køkkenet, som du skal tage hensyn til i en funktionel køkkenløsning.Køkkenet har ændret sig gennem tiden, og derfor har Kvik udvidet den klassiske trekant til fem arbejdszoner. Zonerne er: Rengøringszonen, tilberedningszonen, kogezonen, food-zonen og non food-zonen. Her er Kviks tips til, hvad du skal være opmærksom på i hver zone.

 • rengøringszonen er vasken det centrale element. Er du højrehåndet, bør du placere opvaskemaskinen til venstre for vasken. Hvis du gør det, kan du nemt skylle servicet af og placere det i opvaskemaskinen med en sammenhængende bevægelse.

 • Tilberedningszonen er optimalt set placeret til højre for rengøringszonen. Det er i denne zone, at du har bordplads til at snitte, skære og forberede maden. Det er en god idé at placere de redskaber, som du bruger til forberedelse af råvarer, i under- og overskabe, så tæt på som muligt.

 • Både ovn og kogeplader er en del af kogezonen. Kogezonen skal helst være tæt ved tilberedningszonen, og du bør have gryder og pander i nærheden.

 • Food-zonen er området ved køleskabet, og den bør ligge tæt på kogezonen. Kvik anbefaler, at du giver køleskabet en mere central placering, end du måske havde forestillet dig, fordi du i gennemsnit åbner og lukker køleskabet 36 gange om dagen.

 • Den sidste zone er non food-zonen. Det er her, du typisk har ekstra service, køkkenmaskiner og andet grej, som du ikke bruger dagligt. Af den grund behøver non food-zonen heller ikke at have en central placering i køkkenet.

Design dine køkkenskabe, så du får maks funktionalitet

Opbevaring. Det kan næsten ikke understreges nok, hvor vigtigt det er med gode opbevaringsløsninger, når du bygger nyt køkken. Her handler det især om at indrette dine køkkenskabe optimalt, men før du kan gøre det, bør du overveje, hvad der skal være i skabene. Begynd processen med at skille dig af med de ting, som ikke skal have en plads i dit nye køkkendesign.

I dag er skuffer et hit og noget, som køkkenfirmaerne satser stort på, fordi skuffer frem for almindelige underskabe giver et bedre overblik. Store, dybe skuffer kræver dog stadig en smart indretning, så du udnytter pladsen fuldt ud. De forskellige køkkenfirmaer har forskellige skuffeløsninger.

Du kan for eksempel tilkøbe indvendige skuffer. Det betyder, at det udefra ser ud som om, at der er ingen eller få skuffer i dit køkkenskab, men når du åbner fronten, ligger der skjulte skuffer indeni. På den måde udnytter du den fulde højde af køkkenelementerne.

Du kan få forskellige indsatse, som deler skuffen op i brugbare rum, og du kan få alverdens former for udtræk, som gør det nemt at få adgang til dine køkkenting. Hvis du er den heldige ejer af et hjørneskab, hvor lyset aldrig når ind, og hvor ting har det med at forsvinde, er der også hjælp at hente ved køkkenfirmaerne. Der findes smarte køkkenløsninger såsom karruseller og udtrækssystemer. De organiserer dit hjørneskab og giver dig god mulighed for at tilgå dine ting.

Afsnit 7

Innovative og kreative køkkenløsninger

Du har efterhånden læst en del om løsninger til små køkkener, billige køkkenløsninger og diverse IKEA-hacks, og med det i baghovedet kan du måske fornemme, at der findes en hel verden af innovative og kreative køkkenløsninger og inspiration til køkkendesign på sociale medier som Pinterest og Instagram. Der findes mange bloggere og andre kreative hoveder, som du kan lade dig inspirere af, når du skal finde kreative køkkenløsninger. “Do-it-yourself” eller bare DIY er i de senere år blevet en hel bevægelse. Nogle DIY-projekter er lette at gå til, andre kræver lidt mere fingersnilde og håndværkerpotentiale.

Her får du fire (forholdsvist) let tilgængelige DIY-projekter, som kan gøre dit køkken lækkert, kreativt og innovativt.

1. Din helt egen køkkenrulleholder med læderstropper

2. Lav dine egne lamper ud af gamle konservesglas

3. Gå i kast med bordskånere af fingerstrikket reb

4. Et simpelt, men sejt ophæng til viskestykker

Og så selvfølgelig to projekter til de øvede, som har været uddannede håndværkere i et tidligere liv.


1. Skab et geometrisk trægulv

2. Smukt slidebensgulv i mursten

Er du klar på mere? Du kan se flere DIY-projekter til dit køkken her. Gå på jagt efter endnu flere projekter på blogs og de sociale medier. 

 

Afsnit 8

Alternative køkkenløsninger

Der findes utallige køkkenløsninger, og nogle køkkenløsninger er mere alternative end andre. Der findes decideret skøre køkkener, udekøkkener, farverige køkkener og udenlandske køkkener, som aldrig ville blive spottet på en dansk villavej.

De mange alternative køkkener illustrerer blot, at køkkener er lige så forskellige som mennesker, og naboens smarte køkkendesign er ikke nødvendigvis god for dig. Selvom det langt fra er alle køkkener, som du umiddelbart kan bygge ind i dit klassiske, danske parcelhus, får du her et par alternative køkkenløsninger. Det er omkostningsfrit at lade sig inspirere.

Hvis du elsker pink.

Hvis du tilfældigvis har eller drømmer om en husbåd.

Hvis du overvejer at flytte til Syden og bygge nyt, italiensk køkken.

Mere inspiration

Vil du læse mere om køkkendesign?