Efter tre køkkenkøb på seks år: Ditte og Kasper har lært at stå fast

Der er ikke ret meget, der kan ryste køkkenparret Ditte og Kasper Elleriis i den ofte meget krævende proces, det er at få nyt køkken. Det skulle da lige være, da det perfekte køkken i 11. time var ved at få et hak i den sidste finish.

”Jeg synes, det er en sjov historie,” siger Kasper Elleriis med slet skjult ironi – han og Ditte Elleriis er indehaverne af et flot grebsfrit køkken med fingertappede samlinger i egetræ, matsort laminat og messing op mod en flot changerende grønspartlet væg.

Køkkenet er ifølge parret hjemmets vigtigste rum, så da de overtog Birkerød-huset i marts, skulle det have på alle tangenter. Men en lille detalje var lige ved at ødelægge glæden. I dag kan de dog grine af den lidt for sjove historie, som begynder den dag, montøren kom for at installere køleskabet i et af skabene.

Køleskabet passede ikke. For vælger man et grebsfrit køkken som Ditte og Kaspers, så kræver det en motor at åbne køleskabslågen. Køkkensælgeren havde bare ikke taget højde for målene til det skab, som det skulle være i. Ditte ringede derfor til køkkenkonsulenten, som foreslog parret, at man enten fræsede et greb ind i skabslågen til køleskabet, eller monterede motoren i skabet nedenunder og så satte de to låger sammen.

Viljen til at stå fast

”Hvis man fræsede et greb i den låge som den eneste skabslåge i et køkken, der var grebsfrit.." begynder Ditte og fortsætter:

"Vi havde gået pænt meget op i, at køkkenet skulle være grebsfrit — og så skulle vi lave det i køleskabslågen? Eller med motoren monteret i skabet nedenunder, og de to låger sat sammen, så når vi åbnede køleskabet, åbnede lågen nedenunder også. Jeg svarede selvfølgelig, 'at når jeg så åbner lågen nedenunder, så åbner køleskabet også! Når jeg skal have mel, så åbner køleskabet!' Det ville være vildt kikset i så dyrt et køkken! Jeg startede med at sige, nå ja, sådan må det vel være. Jeg ringede så til Kasper, som nærmest råbte ’sådan må det vel være? Er du sindssyg?! Og gu’ vil vi ej betale så mange penge’. Jeg gav selvfølgelig Kasper ret, og jeg ringede derfor til køkkenkonsulenten igen. Han var meget modvillig, og jeg skældte ham ud.”

I dag er Ditte glad for, at hun ikke lod sig kue, men stod fast over for køkkenkonsulenten. Kompromisset blev et andet køleskab, hvor differencen blev betalt af køkkenfirmaet.

”I virkeligheden handler det om at finde en køkkenkonsulent, som man har god kemi med, fordi det er så intenst et forløb. Det havde vi bare ikke denne gang. Men jeg elsker mit køkken,” siger Ditte.

Her giver vi dig tips og råd til, hvordan du bør forberede dig til det første møde med køkkenkonsulenten.

Og heldigvis har det ikke overskygget processen, som måske nok er hård, når man kun har fem uger til at gøre alt klar til et nyt køkken, men også sjov og inspirerende, når man som Ditte og Kasper elsker at realisere køkkendrømme. Det er intet mindre end tredje gang inden for seks år, at parret har kastet sig ud i at lave nyt køkken.

"Køkkenet er så vigtigt et sted, fordi det både er her, at man laver mad og opholder sig som familie, og når man har gæster. Blandt andet derfor ville vi have en køkkenø. En køkkenø gør rummet åbent og imødekommende,” forklarer Kasper.

Drømme koster

Faktisk gik Ditte og Kasper i gang med køkkenplanlægningen, før de overhovedet havde fået nøglerne til huset.

”Vi tog direkte ind i den samme køkkenbutik, som vi tidligere med stor tilfredshed havde brugt, og vi viste dem billederne fra salgsopstillingen,” siger Ditte.

Parret havde ikke et fast budget, men en psykologisk grænse på 100.000 kroner. Så da drømmekøkkenet løb op i 156.000 kroner, skulle der forhandles.

Når du planlægger nyt køkken, er det vigtigt, at du ved, hvad din økonomiske smertegrænse er. Her får du hjælp til at få styr på budgettet.

”Vi skruede på alle tænkelige knapper. Helt ned i småtingsafdelingen. Vi fjernede blandt andet en affaldsbeholder til 105 kroner,” fortæller Ditte.

Kasper nikker og forklarer, at mange af beslutningerne faldt på plads i butikken:

”Vi kom med en vision om, at det skulle være sort, der skulle være elementer med egetræ og messingdetaljer. Alle de andre ting — motoren i køleskabet og det grebsfrie — var først noget, vi fandt på i butikken, fordi det virkede som nogle suverænt fede indretningsgadgets.”

Blæret køkkendesign

Idéen om grebsfrie køkken opstod, da Kasper lænede sig op ad en køleskabslåge med motor i. Motoren gør, at skabslågen automatisk åbner og lukker af sig selv med et lille tryk.

”Det var virkelig nørdet, og jeg var solgt på stedet!”

Parret stoppede dog dér. For motoren til køleskabslågen kostede 3.000 kroner, og der var ikke råd til, at samtlige køkkenlåger skulle være med motor. For nu var de endelig nået ned til smertegrænsen på 102.000 kroner for drømmekøkkenet og med fem ugers leveringstid.

”Vi kiggede på hinanden og tænkte begge det samme: Det kan vi godt! Og så gik vi ellers i gang,” siger Kasper, der hver dag efter fyraften tilsluttede sig den arbejdende flok bestående af Ditte og deres treårige søn Abel.

Familien hamrer og saver

”Selvfølgelig var det vildt hårdt, men det var også hyggeligt. Vi lavede rugbrødsmadder og spiste på gulvet, når vi holdt frokostpause,” fortæller Ditte, der som selvstændig med firmaet By Lille Vilde havde bedre tid til at hellige sig køkkenrenoveringen.

”Der skulle lægges nyt gulv, laves en sokkel, trækkes el, fjernes tapet, pudses vægge og males. Så det var ret meget,” siger Ditte, der blandt andet selv har lavet soklen og brugt mange timer på at finde de helt rigtige løsninger. Også detaljerne.

”Jeg syntes, det var tosset at bruge så mange penge på vores nye messing-Quooker og så have en stålfarvet bundprop i en sort vask. Så jeg ville have en kurveventil i messing. Det var bare ikke lige til at opstøve,” fortæller hun.

Messing er unægteligt en hot boligtrend. Læs derfor også vores artikel om, hvordan du hopper med på messing-bølgen.

Lækkert og irriterende

Ditte fandt dog et lille sjællandsk firma, som lå inde med kurveventiler i messing. Design og stil er nemlig helt afgørende for parret.

”Vi er gået 100 procent efter vores smag, og vi mener jo så, at den er god,” griner Ditte.

Hun er dog ikke bleg for at indrømme, at selvom noget ser brandgodt ud, så er det ikke sikkert, at det er særlig smart i praksis.

”Jeg vil aldrig vælge et matsort køkken igen. Jeg synes, det er dødflot, men man finder jo ud af, at det er svært at holde. Det fedter. Man kan se alt på det,” siger Ditte.

Og så er der de grebsfrie låger. De fungerer også anderledes en travl mandag, når der skal laves bolognese. 

”Det er især, når jeg er i køkkenet, så går der ikke længe, før samtlige låger står pivåbne,” siger Kasper om touch-lågerne, der åbnes ved, at man trykker på dem. Lågerne åbnes derfor også, hvis man rammer dem med en skulder eller et lår.

Mange falder for et grebsfrit køkken, selvom det er upraktisk. Det grebsfrie design er blot én af mange faldgruber i køkkenkøbet. Find ud af hvilke fejl du skal undgå.

Kasper har også noteret sig, at højovnen er en hidsig sag.

”Når man sidder i sofaen i det åbne rum, så er det lige i øjenhøjde med lyset i ovnen, og der er virkelig turbo på. Og jeg er også ret overrasket over, at induktion larmer.”

Elsker det alligevel

Irritationsmomenterne bliver fortalt med et smil på læben. For køkkenet er også, som de havde forestillet sig.

”Vi kan da sagtens pege på alle de her ting, der kan være irriterende, men det er ikke noget, jeg lader mig gå på af i hverdagen. Det er mere som en erfaring,” siger Ditte, og Kasper tilføjer:

”Vi er utrolig stolte over, at vi har nået det og gjort så meget selv, vi har lagt tid og kræfter i at finde de mest gennemførte materialer.”

Her kan du få tips og råd til, hvordan du ligesom Ditte og Kasper gør-det-selv i dit køkkenbyggeri.

Drømmekøkkenets tre største kompromisser

  • "At køleskabet ikke passede til skabet var en stor overraskelse og et efterfølgende kompromis: Vi har fået et mindre køleskab, og selvom det passer til skabet, så fylder det ikke pladsen ud, og det er spild af plads i et forholdsvist lille køkken.
  • Selvom vi valgte en dyr induktionsmodel, så larmer kølemotorerne forholdsvis meget.
  • Fryseren står i bryggerset for at have skabsplads nok, da vi ikke kan lide overskabe."

Det er vi blevet gladest for

  • "Quooker-hanen. En vildt luksuriøs gadget, som vi bruger til alt fra desinficering, madlavning og kaffebrygning i kolbe.
  • Materialevalgene. Det sorte og matte, messing og egetræ. Vi er meget tilfredse med stilen, selvom sort er svært at holde.
  • Den grønne farve på væggene matcher køkkenet utrolig godt."

Ditte Elleriis, 33 år