Asparges og laks med Sol over Gudhjem og Quooker

Med en Quooker kan du lynhurtigt tilberede lækker og sund mad. Her guider Mads og Mikkel Marschall, som er arrangører af kokkekonkurrencen ‘Sol over Gudhjem’, dig til en lækker omgang dampede asparges og røget laks.

Dampede grønne asparges vendt i urtesmør, varmrøget laks, friske krydderurter og creme på løvstikke.

Til 2 personer

Dampede grøntsager:

  • 10 store grønne asparges
  • 2 spsk. smør
  • Salt og peber
  • Kogende vand 

Skyl de 8 store asparges og skær det nederste ‘træde’-stykke af – der, hvor den naturligt brækker. Del hver asparges i 3 stykker, og kom dem i en lille gryde med smør, salt og peber. Hæld kogende vand fra din Quooker over aspargesene, så vandet dækker dem. Overtræk gryden med film. 

Lad herefter aspargesene trække i cirka 8 minutter i det kogende vand. Hæld vandet fra, og kom kryddersmørret ned i gryden. Sving gryden rundt, til smørret er smeltet, og smag til med salt og peber. Skær de resterende 2 asparges i tynde strimler, og kom dem i koldt vand.

Tjek også Mads og Mikkel Marschalls guide til let og lækker nudelsuppe.

Mikkel Marschalls tip:
“Det gode med Quookeren er, at du ved, hvor varmt vandet er. Kom vandet over dine asparges med salt, og lad det trække i cirka 8 minutter – så har du et perfekt resultat.”

Urtesmør:

  • 100 gram smør
  • 50 gram finthakkede urter (persille, merian, dild)
  • Skal fra halv citron

Lad smørret stå ude ved stuetemperatur og blive blødt. Bland de finthakkede urter og citronskallen i smørret, og kom det tilbage på køl.

Løvstikkecreme:

  • 1 bundt skyllet løvstikke 
  • ½ dl æggehvide
  • Saften af ½ citron
  • Salt og peber
  • Ca. 3 dl olie

Blend løvstikke, æggehvide, citronsaft, salt og peber i et litermål med en stavblender, og hæld stille og roligt olien i, ind til konsistensen minder lidt om mayonnaise. 

Varmrøget laks:

Beregn ca. 60 gram pr person. Fjern skindet, og bræk fisken i mindre stykker.

Pynt:

Pynt retten med masser af friske urter.

Se Mikkel Marschall lave retten her: 

Sol over Gudhjem er Danmarks største kokkekonkurrence og afholdes hvert år i Gudhjem på Bornholm.
I 10 år har konkurrencen skabt opmærksomhed omkring Bornholm og Danmark som et gastronomisk mekka.
Hvert år lægger 10.000 foodies, besøgende, turister og journalister fra hele verden vejen forbi.
Quooker er officiel partner til Sol over Gudhjem 2018, og i konkurrencen bruger kokkene Quooker til madlavningen.